• Savjetnik
  • Objavljeno
  • Čitanja: 429

Rabljeni automobili u Hrvatskoj do 10000 eura su podložniji prevarama s kilometražom

Iako je kupnja rabljenog automobila jeftinija od kupnje novog vozila iz autokuće, to može dovesti do dodatnih troškova. Prevare s kilometražom i skrivena oštećenja uobičajena su na tržištu rabljenih automobila u Europu,

što rezultira visokim troškovima održavanjima, povremenim mehaničkim kvarovima i sigurnosnim problemima. 

Istraživanje koje je u Hrvatskoj provela tvrtka za podatke o automobilima carVertical pokazuje da jeftiniji automobili u državi imaju veću vjerovatnoću da su sa lažnom kilometražom šanse za lažnu kilometražu.

Prevare s kilometražom česte su na hrvatskom tržištu rabljenih automobila

Jedan od 10 polovnih automobila u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, što znači da su prevare s brojačem kilometara česte i vozači bi trebali biti oprezni pri kupnji vozila. Međutim, najveća je šansa da postanete žrtva prevare kada kupujete automobil između 5000 i 10000 EUR – 9,8 % svih vozila s ovom cijenom imalo je promjenu u kilometraži.

„Kupci rabljenih automobila u Hrvatskoj moraju biti svjesni da je rizik kupovanja vozila s izmijenjenim brojačem kilometara relativno visok u svim cjenovnim kategorijama. Vozila u vrijednosti od 20 do 30 tisuća EUR manje su podložna prevarama, ali još uvijek je jednom od 20 takvih automobila ilegalno izmijenjena kilometraža”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVerticalu.

Kupci najskupljih automobila također bi trebali biti na oprezu: od svih automobila vrijednih više od 45000 EUR koje je pregledao carVertical u Hrvatskoj, njih 9,4 % imalo je vraćenu kilometražu. Ne samo da će automobil s promijenjenom kilometražom imati manju vrijednost, već može i biti teško planirati njegovo održavanje.

Trećina svih vozila u Hrvatskoj bila je oštećena u nekom trenutku

Iako su šanse da naiđete na automobile sa smanjenom kilometražom u Hrvatskoj manje nego u nekim drugim zemljama srednje i istočne Europe, istraživanje je pokazalo da je prilično teško izbjeći automobil sa zabilježenim oštećenjem.

Čak 35,4 posto automobila u Hrvatskoj u vrijednosti do 5000 EUR sudjelovalo je u nesreći ili pretrpjelo neko drugo oštećenje. Skuplja vozila imaju još veću vjerojatnost oštećenja.

„Iako najjeftiniji automobili u Hrvatskoj imaju najmanje podataka o šteti, to se može pripisati činjenici da vozači jeftinijih ili starijih automobila obično ignoriraju manje udarce i ogrebotine. S druge strane, vlasnici skupljih automobila obično prijavljuju svoja oštećenja osiguravajućih kućama”, objašnjava Buzelis.

Najviše zabilježenih oštećenja imaju vozila vrijednosti između 30 i 45 tisuća eura – 44,7 posto njih sudjelovalo je u nesreći. 

Stručnjak za automobile kaže da vozilo s oštećenjima iz prošlosti može imati mehaničke i sigurnosne probleme koji mogu dovesti do značajnih troškova popravka, stoga je važno temeljito pregledati automobil prije kupnje.

 

 

 

 

 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward