Ljubljana: Promocija novog Volva S90

Zahvaljujući Volvo predstavništvu za BiH KMAG bio sam na regionalnoj promociji ...

... novog Volva S90 u Ljubljani (predstavljali smo i automagazin.ba i turboportal.ba) ... pa evo nešto i o ovoj cestovnoj lađi:

U predivnom ambijentu Narodne galerije u Ljubljani javnosti je u pet zemalja u okruženju predstavljen potpuno novi Volvo S90 koji je premijeru imao na NAIAS sajmu automobila u Detroitu. Jasno je da se primjeti ogroman uticaj starijeg brata XC90 koji je većinski krivac za ovu (skoro pa...) pet metarsku ljepoticu skandinavskog porijekla.

Temelji se na SPA (Scalable Product Architecture) platformi. U dužinu broji 4.963mm, širinu 1.890mm dok je visina 1.443mm. Ipak, bitniji podatak je međuosovinski razmak a on je ogroman, iznosi ukupno 2.941mm. Masa automobila se kreće od 1.800 do 2.150 kg zavisno od motorizacije i opremljenosti modela. Smještaja za sitnice nebi trebalo nedostajati, a proizvođač za prtljažnik navodi zapreminu od cca. 500 litara, koja je daleko upotrebljivija u „V“ karavanskoj verziji.

Kao što sam rekao, veliki ulogu prilikom dizajniranja je imao model XC90, što se najviše primjeti naprijed i unutra. Zadnji dio je već sušta suprotnost koja donosi dosta naprednih rješenja u jednu premium poslovnu limuzinu. Kako kažu, „unutrašnjost novog S90 osmišljena je kao utočište“! Jasan je to cilj kojem Volvo automobili teže godinama.  Materijali kojima je napravljena i presvučena unutrašnjost predstavlja sam vrh segmenta. Ovdje mislimo na upotrebu dvije vrste pravog drveta, aluminija, kože te stakla.

Volvo već u početnim paketima opreme nudi veoma dug spisak korisnih stvari. Otprilike, tu je Intellisafe Assist sistem koji kombinuje mnoštvo drugih sistema aktivne i pasivne sigurnosti kao što su tempomat, automatsko parkiranje, kameru od "360 stepeni" (uslovno), sistem upozorenja o sigurnosnoj udaljenosti te Pilot Assist – sistem polu-autonomne vožnje. Ovaj sistem sam vrši korekciju upravljača na osnovu senzora koji prate saobraćajne trake te tako slijedi zadatu putanju. Djeluje pri brzini od 130 km/h i sposoban je slijediti automobil ispred sebe bez potrebe za intervencijom vozača. Ovdje imamo i jedan audio delikates u vidu Bowers & Wilkins sistema. Hvali se sa 19 zvčnika koji su specifično raspoređeni u automobilu te ukupnom snagom od preko 1.000 W.

Novi Volvo S90 dolazi sa dva dizel i dva benzinska motora te jednim hibridnim pogonom koji nosi oznaku T8 Twin Engine (nama omiljena verzija). Snage motora se kreću:

-          D4 dizel snage 190 KS, prosječna potrošnja 4,4 l100 km

-          D5 dizel snage 235 KS, prosječna potrošnja 5,1 l/100 km,

-          T5 benzinski motor snage 254 KS, prosječna potrošnja 6,5 l/100 km,

-          T6 benzinski motor snage 320 KS, prosječna potrošnja 7,2 l/100 km,

-          T8 Twin Engine, hibridni sistem ukupne snage 407 KS, prosječna potrošnja 1,9 l/100 km.

Cijena u BiH starta od cca. 48.000 EUR-a. Za kraj, Volvo je obećao kako će svi Volvo automobili do 2020. godine biti tako sigurni da u njima neće moći niko poginuti ili se teško ozlijediti. Hrabra najava, no nevjerujemo da je bez nekog osnova!

za AMS: Nermin OKAN

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details