VOŽNJA: VOLVO XC90 (2016.)

Veste zakaj je enostavno prodajati Volvo avtomobile? Zato, ker se prodajalcu ni treba izogibati vprašanjem ...

... in mu ni treba nič lagati (Znate li zašto je lahko prodavati Volvo automobile? Zato jer prodavači ne moraju izbjegavati pitanja i ne moraju lagati).... očekivao sam da će ovako početi uvod u prezentaciju novog Volva XC90 kojim je švedski proizvođač najavio da mu u budućnosti ne pada napamet biti van onoga što se danas naziva premium segment I ne samo to, nego najavljuju da će biti lideri u tom segmentu. Niti mogu reći da neće, niti mogu tvrditi da hoće, samo mogu potvrditi da imaju znanje, imaju novac, imaju sve uslove, a za originalnost, Skandinavija i Švedska imaju dosta toga što može uputiti na originalnost u dizajnu, funkcionalnosti, načinu izrade, ....

..... sa prezentacije ...... 


Volvo XC90 novi to pokazuje na najbolji način, a prodavačima će olakšati posao, jer više ne moraju prodavati automobil ozbiljnom kupcu, trebaju mu ga samo pokazati i predstaviti. Ako je finansijsko stanje kupca OK, teško da kupac ima izbora i alternativu, a i da ima, teško da će je  tražiti. istina je da ima tu automobila, no Volvo je odlučio drugačije pristupiti razvoju automobila. Pogledajte BMW i Mercedes. Pa i Audi. Kao da na jedan model odmah odgovaraju istim osnovnim konturama sa drugačijim znakom na nosu automobila. Daleko od toga da su to loši automobili, samo nekako kao da nedostaje mašte. Volvo se upustio u druge vode, ne zanima ga šta ko pravi i kako, oni su XC90 razvili onako kako oni misle da treba izgledati automobil u tom segmentu. 

Izgled:

Volvo XC90 tehnološki je, izgleda, najnapredniji automobil u svojem segmentu. Model koji je predstavnik ovog portala (slučajno sam to bio ja :) , nije šala ) imao priliku nakratko provozati je sa, uslovno, najslabijim motorom. Dakle onaj sa 4 cilindra i 225 KS, a karoserija je bila sa sedam sjedišta, i paketom opreme Inscription. Šta ovo znači .... pogledajte ovdje:

 

Automobil je jako veliki (4.950 x 1.923 x 1.776 mm). Osovinsko rastojanje je impresivno, i govori dovoljno o prostoru unutra, a u milimetrima se mjeri vrijednošću od 2.984 jedinice. I ne govori samo o prostoru, nego i o udobnosti putovanja velikim brzinama na duže relacije. Motor na modelu čiji ključ sam imao je dvolitarski (svaki je dvolitarski) od 225 KS. Dovoljno konja da se nosi sa karoserijom čija je masa oko dvije tone. Ubrzava jako jako lijepo, vozi se ugodno ... udobno, bez obzira na broj osoba u automobilu, jedna ili 4-5! Ali da budemo načisto, ne idu sve zasluge motoru, dosta toga se mora zahvaliti sinhronizaciji sa Geartronic mjenjačem od osam stepeni prenosa! Fantastična je (sinhronizacija).

Kad smo kod mjenjača sa osam brzina, nerijetko se može pročitati na pojedinim mjestima da je osam brzina previše. Previše?? I nemojte se obazirati na to, činjenica da takvi nikada u životu nisu nacrtali, niti znaju nacrtati zupčanik, niti izračunati prenosni odnos bilo kakvog prenosa, pogotovo onog sa zupčanicima, oduzima im kompetentost. I za razliku od tvrdnje pozivajući se na autoritet jer eto pišemo ili pišem o autima, ipak malo treba pojasniti i kontra tvrdnju. Idealna vrsta prenosa bi bila mjenjač koji kontinulano mijenja prenosni odnos, a koji ne radi na frikcionom principu, dakle bez opasnosti od proklizavanja koja limitira i snagu koja se može prenijeti, a frikcija podrazumijeva i enormno trošenje pojedinih elemenata gdje podmazivanje nije poželjno, podrazumijeva i pregrijavanje,..... sve negativno. Dok se ne počne proizvoditi CVT mjenjač koji ne radi na frikcionom prioncipu (konstruktivno je moguće, to pokazuje teorija), mjenjači sa stepenima preostaju jedina kvalitetna opcija, ašto je više stepeni prenosa (brzina), to je vožnja udobnija, gorivo se efikasnije troši, čuva se motor, i performanse su bolje. Dakle tu nema principa "dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji", jednostavno - sve je bolje. Mjenjač nije polugama povezan sa ručicom mjenjača, naredbe idu elektronski, ne mehanički!

A sada malo i o unutrašnjosti. Odlična izrada, odlični materijali, sve je drugačije, nešto što (trenutno) nema nijedan drugi Volvo. Ali će biti u nadolazećim modelima. (Jedva čekam da vidim Coupe). Sjedišta djeluju odlično, u svakom pogledu, i funkcionalna i lijepa i udobna su. I prepoznatljiva, jer vizuelno Volvo sjedište se ne može zamijeniti sa bilo kojim drugim. Sa video snimka vidite da su i ona dva zadnja (dva od sedam) iznenađujuće potpuna, sa iznenađujuće proračunatim prostorom za noge, a u Volvu navode da su potpuno pristojna za osobe visoke do 170 cm. Automobil se može dobiti sa 5 ili 7 sjedišta.

No ovo nije test, u stvari daleko je od testa, pa i neću previše samo o modelu koji sam vozio. Recimo malo i generalno stvari o Volvu XC90. U stvari porodici XC90! A akcenatneka bude na najmoćnijem modelu T8! Nigdje ne stavljam ono AWD, jer svi imaju pogon na sve točkove! Da ne zaboravim, i sam logotip na nosu je redizajniran. Pogledajte na fotkama. Još jedan element koji distancira prethodne od novih generacija Volvo automobila.

Ovaj XC90 sa prethodnikom praktično zajednički niti jedan šaraf! Urađen je na novoj platformi (Scalable Product Architecture -SPA ), a i ovjes je novi. Dovoljno činjenica da ga se učini superzanimljivim i kupcima i sedmoj sili. U Volvu kažu da su ga gradili iznutra prema van, no meni lično djeluje da su ga gradili i iznutra ka van, ali istovremeno i sa vana ka unutra, pa se sreli negdje na sredini. Sve je zaokruženo, a ima i hrabrijih poteza poput "portrait" položaja ekrana unutra. Najveći je dijagonale 12,3 inča, i praktično zauzima kompletan centralni dio prednje konzole. Ipak u Volvu nisu rizikovali sa ergonomijom pa su ipak ispod ekrana ostavili i, uslovno, klasične dugmiće. Ima ih i okruglih, kako bi vozač mogao i bez skretanja pogleda sa ceste upravljati "muzikom" i dijelom klimatizacijskog uređaja koji se odnosi na odmagljivanje stakala. Komanda za sve žmigavce ne može biti drugačija, nego dugme. Ona nikad neće doći na "touch-screen"! O sve je to urađeno vrhunski i kvalitetno, u stvari sa vrhunskom završnom obradom. Pored ručice mjenjača je i "točak" za paljenje motora i valjak za odabir režima vožnje. Ovi dijelovi su urađeni kao da su namijenjeni za prodaju u Joaillier Createur u Rue Monge, pariškoj ulici, a ne u nečem što ide u salon automobila.


Unutrašnjost:Volvo je predstavio prvi XC90 nekad tamo 2002. godine, što je sa današnje tačke jako davno. Novi model su marketinški baš dobro propratili, a prva serija je imala 1927 primjeraka, i mogla se kupiti samo od strane budućih korisnika, dakle ne od trgopvina automobilima. Prodata je, dakle cijela serija, u svega dva dana, i svi su crni, mislim sa Inscrpition opremom, a broj 1927 je simbolično podsjećanje na godinu otkada Volvo postoji (1927. god). Kada smo kod prodaje, ono što je planirano da se napravi ove godine je već prodato, konkretno, moja lična procjena je da se sada proizvode automobili koji su namijenjeni za isporuku u decembru ili januaru sljedeće godine.

Šta ovo govori? Jasno je, no da ipak kažemo za one koji ne razmišljaju na taj način - ovom automobilu trenutno ne trebaju nikakve riječi hvale, reklame, apsolutnio ništa, jer se prodaje više nego odlično!

Spominjanje Volva mnoge, tačnije većinu, asocira na sigurnost. Volvo se trenutno ne posvećuje samo sigurnosti putnika u automobilima, svojim automobilima, nego ide korak dalje i posvećuje se i sigurnošću okoline, a tu mislimo i na pješake, i na bicikliste, i na druga vozila! Kada je u pitanju pasivna sigurnost, u press materijalima postoji mnogo termina koji su sa stručnog stajališta diskutabilni, ali sa stajališta običnog čovjek apotpuno logični za lakše shvatanje materije. Takvi su termini tvrdi i mehki čelici. Mislim, ovaj drugi termin, ja na svojim studijima nikad nisam čuo za ove čelike, no očito je da se radi o terminima koji su lakši za razumijevanje kupcima ali i većini medija, jer malo je onih gdje o konkretnoj materiji piše neko ko je obrazovan za tu materiju. Zato mi se sviđa što kod Jaguara inžinjer koji radi na npr. ovjesu jest i testni vozač (isto je i kod jednog italijanskog brenda), i čovjek zna i voziti, a zna i šta treba presložiti na ovjesu s obzirom na reakcije koje želi i ponašanja automobila. Ko bolje zna liječiti pacijenta od doktora? Ovdje dakle spominjemo čelike, jer je postotak najkvalitetnijih čelika sa 7 posto kod prethodne generacije XC90-ke porastao na čak 33 posto kod ovog modela koji smo vozili, a ojačanja su postavljena i na okvir prednjeg vjetrobrana. Uglavnom najčvršćeg čelika ima skoro pet puta više, i to je dovoljno impresivno. A čelici, oni koji su izloženi udaru su žilavi, dakle dopuštaju deformacije, kako bi apsorbovali što više energije udara, a oni drugi, koji su u donjem dijelu i praktično platformu drže cjelinom, trebaju da budu što krući i otporniji na bilo kakve deformacije, kako bi automobil bio otporan na uvijanje po uzdužnoj osi.

Kada je aktivna sigurnost u pitanju, Volvo je uradio jedan jako pametan potez, i sve sisteme što ima objedinio pod ime Intellisafe. Da ne bi neko opterećivao mozak sa gomilama troslovnih skraćenica, tu je jedno ime, a kada je Volvo u pitanju, ja ne znam da od njega neko nudi više ovih sistema, i izgleda neće u skorije vrijeme. Budućim kupcima ovo olakšava situaciju, jer ovo ne moraju upoređivati, ako upoređuju, sa bilo kojim od konkurenata. Dio Intellisafe kompleta je i Run-off Road zaštita i auto Brake automatsko kočenje na raskrsnicama, gdje neće moći ugroziti nekoga drugog, samim tim niti sebe, oduzimajući prednost na raskrsnici nekome. 


.... sa druženja ...


Dio tog sistema koji se zove City Safety prepoznaje pješake, i to u svim uslovima. Sistem može da zaustavi automobil, ako se kreće sporije od 50 km/h, a ako se kreće brže, onda ga značajno uspori da smanji posljedice sudara. Analogija se može primijeniti i na druge automobile, sve dok je relativna brzina kretanja ispod 50 km/h. Relativna brzina je razlika u brzini kretanja dva objekta. Ako je razlika u brzini kretanja veća, automobil prikoči (tokom vožnje na autoputu ovo sam sa kolegama osjetio u automobilu), a sistem snima i saobraćajne znakove pored puta i zadrži ih na ekranu u slučaju da ih vozač nije primijetio (ne znam kako bi ih mogao ne primijetiti, no očito se i to dešava). Rear Collision Warning je sistem koji detektuje potencijanu opasnost straga, dakle neko ko bi mogao udariti u automobil sa stražnje strane, a procjena se vrši na osnovu brzine kretanja oba vozila, udaljenosti, i koječega još. Ako sistem detektuje da će doći do udara, pripremi putnike na način da zategne pojaseve, i upozori vozača! Volvo ističe da je posebna pažnja posvećena nezgodama kod kojih automobil izleti sa ceste. U tom slučaju, sistem prepozna da je automobil van predviđe površine za kretanje, steže pojaseve, aktivira sisteme koji smanjuju mogućnost nastaka povreda kičme ili vrata, aktivirat će i zračne jastuke ako procijeni da je neophodno. Volvo je u svojim istraživanjima nezgoda došao do zanimljivog podatka, a to je da se nakon sudara, automobil nastavi i neko vrijeme nekontrolisano kretati, a takvo kretanje, ma kakvo sporo bilo, nerijetko napravi i dodatne probleme, vozaču ili drugim stranama. Stoga, nakon detekcije sudara, sistemi zaustavljaju vozilo na mjestu i onemogućavaju dalje kretanje. Volvo, ovaj Volvo, ne prati situaciju samo ispred sebe, nego i u dvije susjedne vozne trake. I to je novost, i ne mogu se sjetiti da ijedan proizvođač ima nešto ovakvo. Automobil može biti okružen kamerama sa svih strana, dakle pokrivenost područja oko vozila je 360 stepeni. 

Park Asist Pilot, već smo se sretali sa sličnim rješenjima, automobil skenira područje okolo da nađe adekvatan prostor za parking, a kada ga nađe parkirat će automobil, s tim da vozač ne treba držati ruke na volanu.

Gore je rečeno da su svi motori iste radne zapremine: 2,0 litra. Drugačijim upravljanjem promjenjivim veličinama (količina ubrizgavanja, vremena otvaranja ventila, količina ubrizgavanja, vrijeme ubrizgavanja, pritisak ubrizgavanja, pritisak zraka ispred usisnih ventila, različitim turbo kompresorima, .....) ostvarili su različite snage motora. Najbolja varijanta je, trenutno, T8 kojeg pokreće oko 320 KS jak motor koji nije sam. Pomaže mu elektromotor a zbirna snaga je oko 400 KS. Fascinantan je i iz još dva razloga. Emisija COje svega, po EU normama, 49 grama na pređeni kilometar. Malo se zanimajte, ako imate kada, poogledajte emisije ovog plina kod drugih. . Potrošnja, opet mjerena po EU normama, je 2,5 litra na 100 pređenih kilometara, no ovdje treba biti oprezan. Ne jer lažu, nego upravo jer je podatak istinit! Ali mjeren na jasno definisan način, sa jasno definisanim brzinama, dužinama dionica, i/ili vremenima. Da dočaram, ako mislite ići svaki dan 20-ak km do posla i nazad, ovo će biti ovakva potrošnja ili i manja čak, jer možete koristiti i samo električni pogon. Može se tu ubaciti i "odvesti dijete u školu, vrtić", "odvesti se na kafu na zrak", dakle sve neke relativno male relacije, i to je OK podatak. Ako mislite svaki dan trošiti pneumatike na nekoliko stotina kilometara, zaboravite na ovaj podatak. Jedne prilike ćemo ovdje i objasniti ove norme koje su propisane za mjerenje potrošnje, no iz prethodnih rečenica shvatili ste bit. Moje potrebe za dnevnom kilometražom, ako to svedem na posao, kupovinu, normalne potrebe, dakle ako isključim moje vozanje iz dosade kojekuda, su takve da bi mi, što se benzina tiče, isparilo više nego što bi se spalilo u cilindrima! Baterije imaju energetski kapacitet dovoljan za prelazak 40-ak kilometara u električnom režimu!

A šta je sa emisijom ugljen-dioksida od oko pet kila na 100 kilometara? Pa u zemljama koje su uređene, razvijenije, ili kojima su nametnuti neki propisi o ispuhu, ovakvi automobili se kod kupovine sufinansiraju, oslobađaju se nekih dijelova poreza, smiju ulaziti u dijeloge gradova gdje drugi ne smiju, smiju se voziti posebno označenim trakama, poput onih za javni prevoz, za automobile organa reda i medicinskih službi, ..... U normalnoj državi, uslovno normalnoj, beneficije koje prate posjedovanje jednog ovakvog modela su zaista osjetne i nemogu se zanemariti niti minimilizirati!

CISG je skraćenica za starter montiran na radilici (koljenastom vratilu) motora. Misli se na T8 model sa hibridnim pogonom). Nalazi se između mjenjača i motora (kao i zamajac) snage je 34 kW. Služi i za pomaganje ubrzanja (sa svojih 150 Nm momenta), za start motora, ali je i generator električne energije. Baterije su visokonaponske (240 do 400 Volti) i mogu isporučiti energiju potrebnu za snagu 64 kW, što je fantastična propusnost. Smještena je tako da ne utiče na prostor u automobilu, a i mase nisu na krajevima, što pozitivno utiče na centar gravitacije. I taj i elektromotor na zadnjoj osovini, baš kao i baterije, su hlađeni. Ako pasivno hlađenje nije dovoljno prelazi se na aktivno, hlađenje je preko klima uređaja u vozilu.

A kakve su performanse modela T8? Do stotke će doći u 5,6 sekundi. Sa onom potrošnjom, i sa ovim ubrzanjem, inžinjerima se mora priznati da su uradili odličan posao s obzirom na masu vozila koja prelazi 2.000 kilograma. I usput, ovo je jedini SUV sa sedam sjedišta i hibridnim pogonom na tržištu trenutno, tako da onaj ko traži nešto takvo i nema izbora. U stvari ima jedan - XC90 T8. 

S obzirom da je T8 najelitniji model, Šveđani su se potrudili da ubace i neki prepoznatljiv detalj, a u ovom slučaju to je dio nečega što spada u originalni Švedski proizvod - Orrefors kristal kao ručka poluge mjenjača (Orrefors psotoji od 1898. godine), i to je pravi primjerak umjetnosti unutar automobila. Lagano je osvijetljen iznutra, a savršeno izgleda. Mislim da se osvjetljenje mijenja u zavisnosti od nekog parametra, npr. temperatura. Pogledajte video snimke:

Orrefors i Volvo:

 

Za Head-up displej, vlasnik bira koje će podatke prikazivati, dakle nije predefinisano da bude nepromjenjivo, a kada već pričamo o tome da vozač bira, postoje i aplikacije koje se instaliraju na infotaiment u automobilu. Svjestan sam da je infotaiment strana riječ, no ne pada mi napamet tražiti ekvivalent na bosanskom jeziku, tačnije izmišljati ga. Inače, centralni ekran je uvijek podijeljen u četiri glavna polja, a to su: navigacija, multimedija, telefon i poruke. 

Ključ, tačnije ključevi su takođe zanimljiv dio priče vezan za XC90. Može ih biti 12, a vlasnik može one crvene boje dati sinu ili kćerki, supruzi, momku na parkingu, .... zašto? Može ga isprogramirati, i to na način da onaj ko koristi taj ključ za pokretanje motora i vožnju sa nekim predefinisanim elementima, a oni mogu biti: ograničena brzina, onemogućavanje isključivanje nekih sistema, mislim da se može limitirati i najveći nivo glasnoće zvuka .... ovo je zanimljivo. Dakle, voziš Volvo, može, ali sa poštovanjem nekih elementarnih stvari iz bontona (ovo se odnosi na momka na parkingu, ili sina ako je zastranio u vaspitanju do dobijanja vozačke dozvole)!

I svjetla su dio aktivne sigurnosti. Ono položeno T, koje smo nekada davno spomenuli kada je XC90 u pitanju, ali i napisali da će slično rješenje koristiti i proizvođač južno od Švedske, je stilski pokazan Thorov čekić. Svjetla su LED, mada se mogu dobiti i ona sa halogenim sijalicama. Adaptibilnost se ogleda u tome da se svjetla sama prilagođavaju, i s obzirom na moje iskustvo sa Volvom i ovim svjetlima, to je nešto što uvelike olakšava vožnju, a termini duga i oborena svjetla dobijaju potpuno drugu dimenziju i nema ih. Svjetla se prilagođavaju da se uvijek vidi ono što je vozaču zanimljivo, ali istovremeno i da ne smetaju onome ko dolazi u susret. Odlična stvar!

Volvo uvodi i jednu novu praksu: svake četiri godine od predstavljanja modela slijedi "facelift", ja bih radije sve to nazvao nadgradnja, pa u nju može spadati i nadgradnja izgleda, a svakih sedam godina model će biti zamijenjen novim. I još nešto što je ipak fascinantno, Volvo proizvodi sve najvažnije elemente za svoje automobile: i šasije/platforme i motore i mjenjače. 

XC90 će dolaziti sa tri glavna paketa opreme: Kinetic, Momentum i Inscription. Volvo će nekad kasnije u ponudu uvrstiti i D4 motor koji je po snazi na dnu, a to na dnu za njih je 190 KS. Pored njega najavljuju i T5..... no o tome kada za to dođe vrijeme (trenutno dostupni D5, T6 i T8 hibrid pogoni). O ovom automobilu, u stvari porodici XC90, može se napisati elaborat sa činjenicama koje nisu dosadne, a cilj ovakvog članka nije nešto takvo. Za sve detaljnije informacije savjetujemo da pogledate www.volvocentar.ba i upoznate se detaljnije. Tamo ćete naći više o Sensus sistemu koji preko Volvo On Call opcije omogućava da sa udaljene lokacije učitate rutu navigacionom sistemu, ili kontrolišete sistem zagrijavanja ili .... o kontrolisanom zračnom osvjesu svih točkova "Four Corner Air Suspension" koji zamjenjuje opruge i elektronski kontroliše sistem amortizera nazvan 4-C. Pri brzinama preko 100 km/h automobil se spušta za 10 mm kako bi se spustio centar gravitacije i povećala stabilnost .. a može se sniziti i  nivo prtljažnika za 50 mm kako bi se olakšao utovar prtljaga, ili o .....

Ima zaista puno toga!

Kako god, izgleda da je počelo neko novo vrijeme za Volvo, a ne bi me iznenadilo da se neki od budućih modela (npr C90) pojavi u nekom od sljedećih nastavaka filma o agentu 007, jer sudeći po ovome, imat će i stil, i eleganciju, i pedigre!

Nedžad GREBOVIĆ


{pdf}http://www.volvocentar.ba/download/Volvo_cjenik_XC90_BA_web.pdf{/pdf}

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details