Bili smo u posjeti KIA pogonima u Žilini (Slovačka)

VIDEO / Na poziv KIA Slovenija bili smo ispred AutoMotoSvijeta u posjeti jednoj od najmodernijih fabrika na ...

.... svijetu. Riječ je o KIA-noj fabrici u Slovačkoj Žilini.

Sa svim svojim postrojenjima prostire se na ukupnoj površini od preko 300 hektara te upošljava preko 3.800 radnika u tri smjene. Grupacija ima i svoje vlastite čeličane, ali čelik uzimaju i od US Steell-a koji ima svoje pogone i u Slovačkoj (i Poljskoj i Francuskoj). U proizvodnji modela cee'd, Sportage i Venga aliminij se ne koristi za karoseriju, jedino ga ima kod elemenata koji se koriste za motore. 

Godišnje se u Žili proizvede preko 350.000 automobila što predstavlja 10% ukupne KIA-ne proizvodnje na godišnjem nivou. Interesantno zvuči i podatak da sa proizvodnih traka svake minute siđe jedan gotov automobil. Ovdje se ukupno proizvodi 5 različitih modela i to: cee'd (u tri karoserijske verzije), Sportage (koji čini 66% ukupne proizvodnje) i Venga (8% ukupne proizvodnje), dok je fabrika sposobna izrađivati do osam različitih modela. Koliko znamo, nadolazeći Stinger se neće praviti u Žilini. 

Posjetili smo ukupno sedam od ... mnogo .... proizvodnih pogona. Razumljivo, dijelom su i pod strogim nadzorom te je zabranjeno svako slikanje i snimanje istih. Riječ je o postrojenjima lakirnice i dijelu fabrike koji vrši strogu provjeru kvalitete.

A sama provjera podrazumijeva pregled preko 1.000 tačaka. Ako se na jednom automobilu otkriju uzroci nepravilne proizvodnje ili grešaka u samom postupku, svi automobili iz tog reda proizvodnje koji su prošli prvu fazu se vraćaju "pod presu". Zanimljivo zvuči činjenica da se kroz svih sedam segmenata proizvodnje i sklapanja automobila vrši provjera kvalitete te je mogućnost pojave greške veoma veoma mala. Teži se ka nultom postotku grešaka na proizvodnoj liniji, a čini nam se da u tome uspjevaju, bar prema onome što smo imali priliku da vidimo.

Većinu posla, kako je to i očekivano, obavljaju manipulatori, ili kako se popularnije zovu - roboti, dok ljudi većinom vrše finalne provjere i otklanjanje mogućih nedostataka. Kada svake minute bude gotov proizvod isti ide na tehnički pregled, prvo paljenje i test na testnom poligonu koji je dužine 3,5 kilometara koji simulira vožnju u skoro svim uvjetima vožnje. Ako poslije toga automobil nema nedostataka, isti se deponuje i spreman je za isporuku budućem kupcu u nekoj od 96 zemalja širom svijeta. Najveći dio proizvodnje ide na tržište Velike Britanije, čak oko 16 posto.

Veliku važnost čini blizina autoputeva i željeznice, jer bez ovoga fabrika tu ne bi niti postojala.

Nakon jedne ovakve posjete, postaje razumljivo zašto se dobije 7 godina garanciju na KIA automobile,gdje je u prve 3 godine neograničena kilometraža i 12 godina na prohrđavanje karoserije.

Pogoni su otvoreni 2004. godine.

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward