Osam najstartnijih automobila sa četvora+ vrata (nijedan Audi)

U stvari ima ih više, ali neki dijele zajedno mjesta. S obzirom da je lakše bilo naći informacije za ubrzanje od 0-60 milja na sat, što odgovara ubrzanju od 0-97 km/h može se smatrati dovoljno relevantnim za poređenje. Krenimo otpozadi:

1. Tesla Model S P100D

Ovo ste mogli i pogoditi, Tesla je neprikosnoven kada je ubrzanje u pitanju jer koristi ono što još nismo u potpunosti shvatili - magnetno polje. Da, to je princip kako radi elektromotor, kada se ganjaju "+" i "-" i to stvara mehanički rad. Ubrzanje od 0 do 97* km/h je 2,5 sekunde!

Nekada na testovima bude i bolji rezultat!!

 

2. BMW M5 Competition

BMW M5 je upario Xdrive prenos sa 4,4 litarskim bi-turbo V8 motorom sa 625 KS. Dovoljno za 0-97* km/h u 3,1 sekund!

 

2. Mercedes-AMG GT 63 S 4-Door Coupe

Nema samo M5 rezultat 3,1 sekund, tu je i Mercedesov AMG GT 63 S sa četvora vrata za kojeg kažu da je coupe. Zanimljivo je da je na istoj šasiji kao i E63 model. Prenos je 4MATIC+ a pogoni ga 4,0 litarski V8 sa 638 KS. Dakle 0-97* km/h u 3,1 sekund, zato dijeli 4. mjesto!

 

 

3. Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Evo i Porsche Panamera modela, kao četvrti automobil u nizu. Sa svojim 4,0 litarskim V8 motorom sa 555 KS uz pomoć elektromotora ima zbirno 689 KS. To je dovoljno da ubrza iz stajanja do 97* km/h u 3,2 sekunde. Pogon je na sve točkove. 

 

4. Jaguar XE SV Project 8

Jaguar XE dolazi na četvrto mjesto po ubrzanju. Jaguar i nema pretenzija za nekakvo foliranje mišićima, on je uglavnom uglađen automobil, a to što je ovdje među najboljih osam sa četvora vrata govori da u Jaguaru mogu vrlo jednostavno do drugog mjesta ako požele. No nije im to u skladu sa imidžom. Kako god, 600 KS iz 5,0 litarskog V8 agregata koji se prenose na sva četiri točka katapultiraju ga do 97* km/h za 3,3 sekunde. proizvod je Special Vehicle Operations odjela iz Jaguar Land Rovera. 

 

4. Mercedes-AMG E63 S

Kada ga gledate ovako sa slike, rekli bismo samo malo našminkaniji automobil sa obične civile koji imaju nešto veći višak novca. Nije tako! ispod haube je 4,0 litarski V8 sa 610 KS, u stvari ima pogon i prenos kao S63, a to ovaj automobil sa 4MATIC+ prenosom od 0 do 97* km/h pogura za 3,3 sekunde

Može se koristiti i kao porodični automobil, ali i na stazi! 

 

5. Dodge Charger Hellcat (RWD !!! )

Hellcat je dovoljan opis za one koji znaju kome u Dodge daju ovakve nastavke u imenima. Ispod poklopca motora je HEMI od 6,2 litra u V8 konfiguraciji sa 715 KS. Šalje ih na zadnji par točkova, što ga čini takvim da mu se svi ovdje nabrojani trebaju klanjati, jer i sa samo dva pogonska točka do 97* km/h dođe u 3,4 sekunde! 

Porodični, kao i prethodnik, sportski kao i prethodnik, i pogon na zadnje točkove za zabavu, što prethodni automobil iz ovog članka nema!

 

5. Mercedes-AMG S63

Posljednji od osam nabrojanih je Mercedesov AMG S63. pogonjen motorom kao i prethodni AMG gore nabrojani, poguraju automobil nešto sporije do 96 km/h, a razlog je masa. Ipak je ovo S-klasa. Rezultat je: 0-97* km/h u 3,4 sekunde. Ima pogon na sve točkove i devet-brzinski mjenjač!

Sljedeći bi bio po redu Cadillac CTS-V sa uvodne slike u članak sa rezultatom od 3,7 sekundi .... a jeste  li primjetili da nema ovdje nekoga koga svi hvale na sva usta? Među TOP 5 rezultata nema niti jednog jedinog Audi automobila !!!!!

*Napomena: 60 milja na sat je tačno 96,54 km/h pa smo vrijednost zaokruživali na 97 km/h

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward