• Poređenja
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Hyundai Kona - preskup izbor

Ne znam kako može neko uložiti i jedan jedini fening kako bi jedan ovakav automobil promovirao na bilboardima (koje bi trebalo zabraniti, kao u Češkoj), i nekim medijima, a sve uzimajući u obzir cijenu i segment u kojis pada. Uostalom pogledajte cijene...

... na slici. Osnovni model košta čak 36.990 KM dok najskuplji model košta 57.990 KM. Ovaj najjeftiniji pokreće 1,0 litarski motor, a ovaj od skoro 60 hiljada maraka tek 1,6 litarski benzinski agregat. 

Malo preskupo?

Daaaaa, i to ne malo nego malo previše.

A šta se može uzeti za ovaj novac?

Evo idemo kod Škode prvo. Idemo sa gornjom varijantom, dakle odabrali smo u konfiguratoru 2,0 litarski turbo-dizel motor, odabrali smo automatski mjenjač sa dva kvačila i sedam stepeni prenosa, odabran je i 4x4 pogon (na sve točkove), i rezultat je:

Dobijete motor koji će razviti 150 KS u intervali od 3.500 do 4.000 obrtaja. Sa druge strane dobijete manji motor koji svoju najveću snagu razvije pri čak 5.500 hiljada obrtaja. Snaga u nižim obrtajima je definitivno na strani Škodinog agregata, kao i potrošnja.

Dalje, Škoda Karoq je duga 4.382 mm, a Kona 4.165 mm. Onda, ako poredimo obrtni moment, što je po meni ispravnija mjera za snagu (učestvuje u izračunu snage kao jedan od umnožaka, jer se snaga ne mjeri na način da se mjeri konkretno nego se dovije kao umnožak dvije veličine, a jedna od njih je obrtni moment), Karoq ima 340 Nm od 1.750 do 3.000 obrtaja motora, dok Konin benzinac razvije 264 Nm od 1.500 do 4.000 obrtaja. Karoq ima za 30 posto veći obrtni moment, i uz motor sa većim koeficijentom iskorištenja goriva imat ćete definitivno osjetno manju potrošnju goriva kod Karoqa u odnosu na Konu. Kona nema pogon na sve točkove.

A ako bismo odabrali Karoq sa pogonom na prednje točkove, i benzinskim motorom slične zapremine kao kod Kone, situacija bi bila ovakva:

Jednostavno, sa ovakvom ponudom benzinaca Hyundai Kona je definitivno preskup izbor, i ostavlja veliki manevarski prostor za odabir automobila nekog drugog ponuđača u Bosni i Hercegovini.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details