Potrošni XTronic CVT mjenjač od danas u ponudi Nissana u BiH

U Bosni i Hercegovini je od danas u ponudi i Novi Nissan X-Trail 4x4 s novim 2.0 dCi dizelskim motorom ...

... i uz opciju Xtronic CVT mjenjača. 

A šta je to i kakav je CVT mjenjač? Koje su mane CVT mjenjača? Evo, konkretno i kod Nissanovog.

CVT mjenjač se može izvesti i bez potrošnih dijelova, no proizvođači se drže principa koji je na principu trenja, i najjednostavnije se objašnjava poređenjem sa remenicom i remenjem. Identična stvar samo je umjesto remenja nešto što sliči lancu ali nije lanac jer snagu prenosi trenjem. Dakle metal od metal se taru, a podmazivanje ne smije biti jer bi došlo do proklizavanja. Možda nešto blago, tek da se spusti temperatura, ali ne radi podmazivanja. Dakle taj metalni remen, nazovimo ga tako, je po samom principu potrošan. 

Isplati li se kupiti Nissan sa X Tronic CVT mjenjačem, sada sami procijenite za sebe. U donjem videu se praktično na ružan način govori o zupčanicima. Ako su tako nepouzdani, zašto ih ne izbace iz diferencijala? Iz motora? Iz drugih mjenjača? Zašto to sve ne zamijene sa ovim frikcionim rješenjem koje ja sebi NIKADA ne bih kupio? Jednostavno je, metalni dio tare metalni dio, a ne smije se podmazivati. Upravo suprotno. A ako se ne smije podmazivati, onda ga je teško i hladiti. A ako je to tako, to se može svidjeti ekonomistima, žurnalistima, marketing ekspertima, ali vjerujte inžinjerima mašinstva neće, i ako ih ne može džabe mijenjati, ili mijenjati automobil prije nego se potroši ovaj najopterećeniji dio, i inžinjera za volanom automobila sa CVT mjenjačem nećete vidjeti!

Zato što je zupčanik najpouzdaniji mogući element za prenos snage.

Pa i zupčanici su metalni i dodiruju se? Tačno je da su metalni, ali ne dodiruju se direktno, nego se između njih nalazi tanki fini sloj ulja, i upravo zbog toga se zupčanici ne mogu potrošiti, jer nisu u direktnom "Metalnom kontaktu" jedan sa drugim, sve dok ima ulja. Kod frikcionog sistema, da postoji to ulje, došlo bi to proklizavanja, i snaga se ne bi mogla adekvatno prenositi.

I snaga kod zupčastog prenosa nema ograničenja, za razliku od ovoga propagandnog rješenja:

 A ovo je taj remen sa metalnim umecima, dio koji je itekako potrošan!

A koliko traju, kakva su iskustva? Da je ne bih trabunjao, evo malo ljudi sa iskustvima sa jednog od foruma.

http://www.mycarforum.com/topic/2659159-life-span-of-cvt-gearbox/

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward