• Poređenja
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Citroen C3, prosjek i/ili ispod prosjeka?

A novi Citroen C3 se nalazi kod dijela novinara, većinom neautomobilskih, u

... Bosni i Hercegovini. A šta o njemu misle kod, treba ustati spomenuti ovo ime: TOP GEAR-a, i kod WhatCar magazina? S obzirom na ocjene misle da je oko ili ispod prosjeka. Negdje u članku su i linkovi ka testovima sa kojima vas želimo upoznati:

Top Gear ne treba posebno predstavljati, to je najskuplja franšiza u svijetu automobilskog novinarstva, i kao tv emisija i kao magazin. A šta oni kažu? Evo ocjene, jedna sedmica. Kao da ste jedva malo bolji od prolazne ocjene. Nema tu niti blizu osmice, a kamoli kako neki u BiH proglašavaju ovo skoro kao "lider u segmentu".

https://www.topgear.com/car-reviews/citroen/c3 

One plastike sa strana reklamiraju opet kao nešto što štiti od ogebotina. Kao da se radi o onome Gorila staklu na ekranima mobilnih telefona. Jedno pitanje za sve nas, ako ogrebemo lim, šta nas to košta? Malo poliranja, ili eventualno lakiranja koje se plati dvocifrenim iznosom konvertibilnih maraka. A šta ako se ošteti ova guma? Koliko košta? Raspitajte se. Sigurno je skuplje, a i duže se čeka, zamjena je skuplja i komplikovanija od samog repariranje jedne obične parnice ili oštećenja lima na vratima.

Evo informacije da plastike ili gume na vratima koštaju oko 460,00 KM. Moj Refko Dž. će vam pola automobila vratiti u prvobitno stanje, da niste niti znali da mu se ikada išta desilo za taj novac!

A šta kaže drugi britanski medij, WhatCar? I oni su jako reprezentativno ime, a evo im zaključka: U stvari dijela iz zaključka:

"Should I buy one?

If you value ride comfort, style and a sense of fun over the ultimate in practicality and driving pleasure, then yes, you should. In fact, we have little doubt that while the new C3 isn’t a class leader – that’s still the Skoda Fabia – it has a number of strengths and buckets of appeal, which almost guarantee it well-deserved success.

For a petrol the 1.2 Puretech 82 engine’s competitive CO2 emissions and fuel economy will make it cheap to run and it’s fine for pootling around the city. Anyone regularly hitting the motorway would definitely be better served going for Citroën's more powerful turbocharged 1.2 Puretech 110, though. It pushes the price above that of the cheaper Skoda Fabia but still looks competitive versus the rest of the class."

Ili u interpretaciji, kažu ako preferirate stil i osjećaj zabavljanja, a ne praktičnost i zadovoljstvo vožnje, onda je ovo automobil za vas. Evo cijeli članak:

http://www.whatcar.com/news/2017-citroen-c3-verdict-and-specs/

A šta kažu neki od ovdašnjih medija? Pa evo. Kaže jedan da sa motorom koji ima najveću snagu 82 KS "pruža dovoljno i sa četiri osobe unutra". Evo šta pruža sa jednom: ubrzanje od 0 do 100 km/h savradava za 14-15 sekundi (koliko vidim na specifikaciji, vrijeme je od 14,4 do 14,9 za ovaj motor). Imam osjećaj da bih ja sebe mogao trčanjem zaletjeti do 100 km/h niz stranu za 15-ak sekundi. Pa Lade sa 78 konja sa kraja 18-ih su imale vrijeme 16 - 18 sekundi.

A koju je ocjenu dao WhatCar? Evo je:

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details