Šef VW-a "objasnio" zašto su električni automobili profitabilni kupcima

Doduše njima je sve profitabilno, podijeliti neto zaradu sa brojem proizvedenih automobila godišnje daje cifru za razmipljanje. Njihov šef, gospodin Herbert Diess ...

... napravio je prostu kalkulaciju da li su električni automobili isplativi, i došao do zaključka da jesu. On je uporedio Tiguan i ID.4 i kaže da je ID.4 oko 30 posto jeftiniji za posjedovanje. Onda je uporedio Q4 e-tron i Q5, a ta kalkulacija po njemu kaže da je električni Q4 oko 40 posto jeftiniji vlasniku. Otišao je i do čeških moela Škoda Enyaq i Kodiaq, gdje je Eniaq navodno 50 posto jeftini vlasniku od škrinje na točkovima koja ima točkove i zove se Kodiaq. 

Onda je na statusu napisao i da jedan kilometar sa Tiquanom košta 0,21 Euro, dok je taj isti kilometar sa ID.4 modelom 0,16 Eura. Isto je napisao i za Audije, gdje je odnos 21 i 15, u korist električnog, a kod Škodilaka 25 naspram 17. 

Jako zanimljiv status, no, da bi se shvatio ozbiljno trebalo je i nekakvo, kako pravnici kažu, obrazloženje i način kako je došao do ovih brojeva, inače sve ostaje samo marketinški trik da ljudi kupuju njihove električne modele. Ukratko, kolika je trajnost baterija. Koliko vremeom gube prvobitni kapacitet. Koliko je njihova trajnost, u broju punjenja, a ne u kilometrima, ili i u godinama. Koliko je zamjena istih. Koliko se naplaćuje električna energija za punjenje, kako je taj dio uređen, i sve dok ove njegove tvrdnje nisu obrazložene detaljnije od Volkswagenovog godišnjeg izvještaja, ja mu konkretno ne vjerujem. Firma je priznala da je svjesno lagala na testovima ispuha, plaćala kazne, da ne pričam o nekim problemima koji su tehničke prirode, a nikada nisu priznati kao opozivi i otklanjanje greške o trošku Volkswagena, nije baš kandidat da se vjeruje kada objavi ovih šest brojeva, bez iti jednog jedinog konkretnog obrasca i pojašnjenja konstantni i varijabli koje su uzete u obračun.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward