Šta su to izbori "Automobil Godine"? Smijurija

Teško se ne osvrnuti na takozvane izvore za Automobil Godine. Pogotovo dok je to bio izbor Automobil Godine Bosne i Hercegovine, kada je 4-5 osoba uzelo sebi za pravo kršiti ...

... Zakon o imenu Bosne i Hercegovine, a mediji koji su stajali iza njih nikada nisu odgovarali za tu avanturu identifikovanja sebe sa državom. Ne čudi. A onda se stvari malo mijenjaju, opet neko bira svoj Automobil Godine. A ima ih i danas da spominju "auto godine Bosne i Hercegovine" ili "Automobil godine u Bosni i Hercegovini", čime direktno krši Zakon o upotrebi imena države i identifikuje se sa "država to sam samo ja". Ovim nanosi štetu drugim brendovima, ali i drugim medijima dajući sebi za pravo da bira automobil godine za cijelu državu. Nekada to rade i tabloidi čija je automobilska rubrika popularna kao časopis o pijesku u pustinji. Što pokazuje i svaki profil iste na društvenoj mreži, ali i položaj iste na naslovnici. Naime marketing stručnjaci ocijene da je neki tablod gdje komentari koji se svađaju, obično na nasionalnoj osnovi, SNSD, SDA, SBB, SDS, HDZ, ... , i gdje se svaki taj udarac komentara smatra jedinstvenom posjetom, da je takav tabloid jako uticajan. Uticajan je za posrpdivanje u komentarima, i ništa više. Naslovi pokazuju dovoljno, a isti ti marketing stručnjaci, PR osobe kod auto kuća njih smatraju uticajnim haman kao Wall Street Journal. Što je nedokazivo po bilo kojem osnovu. Onda imate kod istih položaj automobilske rubrike na dnu, odmah iza sredstava za čišćenje WC školjki. Smiješno. Pogotovo što odražavanje popularnosti iste ide kroz društvene mreže danas. Ako nešto volite postajete fun i pratilac, a ako mrzite, postajete pratilac samo, a ne fan. I onda imate izdvojene tabloide sa nastavkom auto, i dobijete uticaj ravan uticaju predsjednika trinidada i Tobagoa na Izraelsko-Iranske odnose. A još smiješnije kad neko takav odabira automobil godine.

A šta je pozadina? Pozadina je novac, kandidirani automobili, odnosno njihovi brendovi će vjerovatno uplatiti određenu sumu novca da se održi kakva ceremonija. Oni koji dobiju nagrade novčano su pomogli izbor, a u zavisnosti od "priloga" dobije se i vrjednija nagrada. Iako su sve bezvrijedne i skupljaju prašinu. To je jasno iz prethodnih godina. Pogledajte prethodne dobitnike tih nagrada, a pogledajte kako se to odrazilo na prodaju. Pa posljednji izbor mislim kriminalne grupe, koja je zloupotrebljavala ime Bosna i Hercegovina ilegalno, mislim da je odabrao za Menadžera godine osobu koja je stajala iza prodaje Lexusa. Menadžer je u protekloj toj godini PRODAO ŠEST automobila. A u godini ispred preduzeće se ugasilo. Molim vas lijepo, menadžer godine! Ali par dana nakon odabira, menadžer je sve suce potrpao u avion i odveo u Portugal, o trošku Toyote naravno, na prezentaciju nekog convertible Lexusa. Treba li bolji primjer o tome kakve su to nagrade. A oni koji finansiraju ovo nesvjesni su da će svi drugi o automobilima koji su tu pisati neafirmativne stvari, ali činjenično, dakle objektivno i istinito. I birate sa jedne strane da gubite novac nizašta, a sa druge strane još, da svi drugi narednih godina imaju prioritet iznositi sve negativno što se nađe o tim modelima i automobilima. I to je pošteno. To je pokušaj uništavanja automobilskih medija forsiranjem tabloida, ili nekakve grupice ljudi, ili, a sve za nmešto što je jedno veliko NIŠTA.

A ko bira automobil godine? Bilo je slučajeva da su u žiriju bili ljudi BEZ VOZAČKE DOZVOLE. Treba li šta više reći. Savjet: Okanite se titula, to je vaš novac, i vi se raspitivajte na drugim mjestima o automobilu koji kupujete. Neće biti nevjerovatno da se i najnoviji Golf kojeg nema u prodaji još nađe na listama za izbor automobila godine, iako j eneko z anjegovim volanom proveo 5-10 minuta. 

I to je Bosna i Hercegovina.

Pregled popularnosti, dosega preko društvenih mreža (neko će reći to je nerelevantno .. jer je na dnu .. pogledajte The Grand Tour ili Top Gear ili Auto Bild, ... i ovo je relevantan podatak svuda sem kod naših eksperata).


Automagazini u Bosni i Hercegovini


 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward