Priprema vozila za zimu, "stručni savjetnik"

Na dosta portala koji imaju sve rubrike, rekao bi čovjek imaju 270 zaposlenih, bar bi toliko raznovrsnih škola trebalo biti završenih, našli smo saopštenje stručne saradnice za sigurnost ...

... saobraćaja, ili kako već ide ta neka titula. Ono kao titula vojnopolitički komentator, ili analitičar.

Kkako pripremiti automobil za zimske uslove u BiH.

Evo par bisera:

“Kontakt između ceste i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom”, kazala je te dodala da su odgovarajuće gume prva stavka kojoj treba posvetiti pažnju."

- Kontakt između pneumatika i kolovoza se ostvaruje gotovo na cijeloj dodirnoj površini, a ne na malom dijelu dodirne površine. 

Dalje

"Gume, naglasila je, trebaju imati najmanje 4 milimetra profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara."

- Ove stvari ne propisuje nikakav Zakon niti smije, ove stvari propisuje samo onaj što je konstruisao i proizveo vozilo i za njega preporučio pneumatike. Dakle ovdje trebate ispoštovati ono što vam kažu u ovlaštenom servisu. Ukoliko prepumpate pneumatik, samo će srednji dio dodirivati cestu, i tako ćete imati slab kontakt sa kolovozom i na suhom! Dakle OVLAŠTEN SERVIS!

Idemo dalje:

"Govoreći o motornom ulju, Muminović je kazala da se treba mijenjati svakih 10.000 do 20.000 kilometara."

- Gospođa izgleda nema pojma da ove intervale preporučuju proizvođači. Ako je proizvočaš preporučio neki drugi interval, a automobil vam je pod garancijom, slušajući savjetnicu izgubit ćete garanciju. Opet je adresa OVLAŠTEN SERVIS!

I dalje:

“Zima je razdoblje kada je motorima potrebno manje viskozno ulje. Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje, zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sistem te će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja”, kazala je.

- Sve je to lijepo, ali proizvođač preporučuje koje se ulje sipa, i NIGDJE nećete naći da ijedan od njih kaže da pred zimu morate mijenjati ulje, pa opet na proljeće. Pazite dobro na ulje, i poštujte UPUTSTVO ZA UPOTREBU AUTOMOBILA.

Dalje:

"Naglasila je da na ledu zaustavni put može biti i do deset puta duži nego na suhoj cesti."

- Ovo je jako zanimljiva teza, a poznata je svima ima jedno 120 godina. I djeci. 

Dakle, malo ne nespretno ako ne znate kako iračunati opterećenje na prednjoj osovini kada imate negativno usporenje od 3g, a petljate se u ovakve stvari, i čak se stavljate ispred ovlaštenih servisa.

Vidite da nema reklama na portalu (trenutno), vidite da ne postoji niti jedan automobilski diler koji ima dobru saradnju sa ovim portalom, uglavnom tu važe neka druga pravila, prioriteti, koji nemaju veze sa čitanošću, kompetitivnosti, i stoga je zaista ovo što sada pišem onako najiskrenije i nije zbog toga jer eto neko je to platio:

NEKA VAM U OVLAŠTENOM SERVISU PRIPREME AUTOMOBIL ZA ZIMU,

ako već ne znate sami. Svakako ni u ludilu nemojte slušati nekakve savjete koje pročitate od nekog savjetnika, savjetnice, nekoga ko je završio filozofiju, političke nauke, ..... jer nespretno je to da pišete o motorima, a niste mašinski inžinjer, ili ovjesu, ili ponašanjem vozila na cesti, i pritiskom u gumama, a niste na uglednoj visokoškolskoj ustanovi zaprave polagali mehaniku, kinematiku, dinamiku, ... ali ljudi sebi svašta dozvoljavaju danas!

AutoMotoSvijet

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward