Test izbjegavanja losa? Glupost!

Neko se sa sljedećim tekstom i neće složiti. Ovako, švedski magazin Teknikensvarld provodi test na kojem simulira izbjegavanje vrste jelena poznate kao los! Los je baš onako golema životinja, ...

... može težiti i do 800 kg, a nije samo ta masa problem, problem je visina ove životinje, a to je 2 metra. Šta se dešava u slučaju udarca unjega? Automobil ga udari u noge, a onda sva ta masa pada na vjetrobran i putnički prostor. Strašno! Jest!!

Pa šta je problem sa testom? Problem je što je taj zamišljeni jelen na testovima uvijek u jednoj kolovoznoj traci, ne kreće se, stoji, kao da on poštuje sve to sa testova. I uvijek okrenut tako da zauzme cijelu traku. Pored toga, u moose-testovima je kao obaveza nakon što se obiđe taj jelen odmah se vratiti u svoju traku. U stvarnosti niti se los tako postavlja, niti imaju običaj da šetaju cestom, pređu je, niti se ta tolika mrcina primijeti tek kada mu se primakne na pet-šest metara. Ovo je ubjedljivo jedan od najglupljih testova čija je svrha očito senzacionalizam i podizanje na nivo da bi se dobio publicitet. 

A gdje losovi žive? Ovako, eto ispod karta, dakle naseljava Kanadu, Aljasku, Skandinaviju i sjeverne dijelove Rusije, Mongolije, Mandžurije i SAD-a. Ako pogledamo kartu to izgleda ovako:

I nemam zaista šta puno pisati o ovome, do sada je valjda jasna bespredmetnost testa. U stvari evo još jedan podatak. U američkoj saveznoj državi Maine, gdje ih ima, postotak od nesreća koje su uključivale soba, a koji je imao fatalne posljedice po vozača je 0,37 posto!! 

Evo i jedan snimak:

Pitam se i gdje su zaštitne ograde?? Ne može reći da ga nije vidio, a ako ga nije vidio onda treba posjetiti očnog i vaditi ponovo ljekarsko! I primijetite li da ga uopšte nije ni pokušavao izbjeći, jer premalo je vremena za bilo kakvu reakciju što opet ne ide u prilog moose-testa.

Test je napuhan da bi se kompromitovali pojedini automobilski brendovi i modeli, a ako mene pitate, zanimljiviji mi je slalom između čunjeva. Iako je i za to mala šansa da se iskusi uživo, ali nije ni nemoguće. Odron gdje po cesti imate 50-ak komada stijene koje treba izbjeći. Ili test kako radi ABS po snijegu. Jeste li igdje vidjeli takav test? Ili kočenje i zadržavanje pravca uz kočenje ako se simulira da se na cestu ispali pješak ili bicikl? Jer treba paziti i one na cesti i sebe u automobilu. Postoji bezbroj situacija koje su više zastupljene. 

Dakle rezultati moose-testa su samo senzacionalitičke prirode i teško se ikako mogu povezati sa stvarnošću!

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward