A ko to i kako bira "Evropski automobil godine"

Imali smo u Bosni i Hercegovini nešto slično, gdje je jedno kafansko društvo od pet šest osoba, zbog komercijalnih razloga, biralo Automobil godine i potpisivalo se sa imenom ...

... države na kraju. Imamo i sada da se u medijima u naslovima dodaje isto na kraju izbora ime države, mada iza izbora stoji jedan jedini automobilski medij. U svakoj zemlji ima Zakon o tome kako se može koristiti ime, a s obzirom da pomenuto društvo nije imalo dopuštenje da koristi ime države i da se predstavlja u ime države, pa je zahvaljujući i Ministastvu pravde sav taj cirkus propao. Šta će biti sa ovogodišnjim cirkusom i korištenju imena države u izboru od strane jednog čovjeka i jednog medija, ostaje da se vidi.

Sjećam se da je to društvo, od pet šest ljudi, gore spomenuto, jedne prilike izabralo kao menadžera godine osobu koja je u protekloj godini prodala 5-6 automobila brenda kojeg predstavlja. I za to je dobio titulu menadžer godine. Prodat će svatko od vas isti broj automobila istog brenda pored ceste da stoji. Ali, zato su izbornici za heftu od izbora bili u avionu za Portugal jer se predstavljao novi model brenda kojeg je predstavljao. U kabrioletskoj verziji. I o trošku brenda, ne menadžera. Valjda kao zahvala. Što se ovo spominje? Pa za par mjeseci od dobijanja te titule, menadžer je propao poslovno, salon se ugasio, nema više zastupništva. I tako sve to ide kada imate cirkus od izbora po sistemu "država to sam ja!".

A ko to bira evropski automobil godine?

Evropa je ime kontinenta, i nijedan Zakon se ne odnosi na upotrebu ovoga imena za bilo šta. Ali je sve to toliko iskomercijalizovano da se nosilac titule diči sa tim, lijepi na sebe naljepnicu, a onaj ko kaže za svoj automobil "bio je auto godine u Evropi" nema pojma ni ko ga je kao takvog izabrao ni na koji način.

Evo ko bira "Evropski automobil godine", a iznenadit ćete se da nema nekih evropskih medija koji su daleko čitaniji i uticajniji, ali stoje po strani. Evo medija čiji predstavnici biraju automobil godine:

Auto je magazin koji dolazi iz Italije, i nalazi se na domeni www.auto.it Osnovan je 1985. godine. Na Facebook profilu ima oko 47.000 fanova i malo više followera. Za poređenje AutoMotoSvijet kojeg čitate ima preko 95.000 fanova i preko 140.000 followersa.

 
 
Idući magazin koji učestvuje u izboru je Autocar i izlazi, vjerovali ili ne, od 1895. godine svake sedmice. Vlasništvo je Haymarket Magazines, a to je najveći britanski privatni izdavač časopisa. Nalazi se na domeni www.autocar.co.uk , a na Facebook mreži ima oko 115.000 fanova i jednako toliko followersa.
 
 
Treći od sedam koji biraju Evropski automobil godine je Autopista, najpopularniji je u Španiji, a tvrde da su najpopularniji magazin u svojoj zemlji. Možete ga posjetiti na www.autopista.es domeni. Ha društvenoj mreži Facebook broji oko 45.000 fanova i followersa, ili pratilaca.
 
 
Onaj od kojeg je potekla ideja o nagradi kojom se brendovi kite, mada je za mene recimo bitnije mišljenje Top Gear magazina ili Carbuyer magazina, od svih ovih zajedno, no eto ime Evropa može koristiti bilo ko jer ime kontinenta može koristiti svatko, je Autovisie, i sjedište je u Holandiji. Nalazi se na domeni www.autovisie.nl, a na društvenoj mreži Facebook ima skoro 30.000 pratilaca. 
 
 
Evo i jednog nešto poznatijeg, a to je francuski L'Automobile i prvi je evropski magazin koji ima ISO9002 certifikat o osiguranju kvaliteta testova automobila. E sada, šta je taj ISO9002? To je dokaz da poštujete određene uspostavljenje procedure, od samog magazina, za testove i da se svaki automobil testira jednako, ali to ne znači kvalitetno ili nekvalitetno. To znači da, ako su procedure loše, svaki će biti jednako nekvalitetno testiran, ili jednako kvalitetno, i nije garancija da je nešto samo po sebi dobro. Dakle ISO9002 je više da se zna ko i kako šta radi unutar redakcije, i da niko ne može ništa na svoju ruku, a manje da se hvali sa njim okolo. Nalazi se na imenu domene koja je gora od ove koju čitate, a ona je www.automobilemagazine.com i na Facebook mreži imaju 104.000 fanova i 110.000 pratilaca do ovog momenta. 
 
 
Pretposljednji, čiji novinar učestvuje u izboru tzv. Evropskog automobila godije je njemčki Stern. Postoji od 1948. godine, a ako ga otvorite i počete tražiti automobilsku rubriku, baš ćete se napatiti. Meni je trebalo 18 sekundi do prve automobilske vijesti skrolanja mišom na stranici. Jedan od političkih ili news medija koji se usput bavi automobilima. Uostalom pogledajte sami na www.stern.de 
 
 
I na kraju, medij kojeg niste ni slučajno mogli naći na internetu, ja prvi put čujem za njega, a ne znam ni ime izgovoriti, Vibilagra. Iz Švedske je i nalazi se na www.vibilagare.se i imaju jedan od urednijih portala. Na Facebooku se nalaze ovdje https://www.facebook.com/vibilagare i imaju skromnih 12-ak hiljada fanova i otprilike isto toliko i pratilaca.
 
 

Svake godine se mijenjaju na mjestu predsjedavanja, ali i organizaciji dodjele nagrade. Eto, sada sami procijenite koliko vrijedi ova titula, i koliko ljudi i zna u stvari i ko dodjeljuje nagradu. Može bilo ko koristiti ime Evropa. E to vam je Europe Car of the Year!

A zamislite da automobil godine bira sljedeća ekipa: Top Gear, pa Auto Bild, pa Motor.es, pa njemački ADAC, pa EVO Magazine, ..... i ovo bi bilo kao poređenje Nobelove nagrade sa nagradom za osobu mjeseca u Mjesnoj Zajednici što bi predstavljala ona gore opisana. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward