• Priča
  • Objavljeno

SAAB je izgleda tek izdahnuo, a NEVS je sa Emily GT trebao nastaviti gdje je SAAB stao

NEVS što je skraćenica za National Electric Vehicle Sweden je nila kompanija kroz koju je živio SAAB, a malo je poznato da je kompanija razvijala, po svemu što se zna, jako impresivan električni automobil. Naime, NEVS je kupio imovinu SAAB-a (i sam je postao vlasništvo kompanije Evergrande). 

Vozilo koje spominjemo imalo imalo je kodno ime Emily, a radili su i na autonomnom električnom automobilu, i na električnom automobilu za koji je baza bio SAAB 9-3. Prevelik zalogaj, razvijati tri automobila odjednom, ali u ono vrijeme, a to ste mogli pročitati i ovdje, ubijeđen sam bio da će SAAB nastaviti postojati kroz NEVS. 

Da zvuči impresivnije, NEVS je uspostavila relacije sa Koenigseggom, dok je Evergrande kupio Protean Electric, proizvođača elektromotora. Dakle zaokružena i pamet i najvažnije komponente. Za dizajn je bio zadužen Simon Padien, osoba koji je odgovoran za drugu generaciju SAAB-a 9-5. I vjerovali ili ne, sve je to uredno išlo do pandemije COVID-a 19. Godina je 2021., a Evergrande ulazi u dinansijske probleme (još je u njima), i gledaju kako da prodaju NEVS, ali i proizvodne pogone u Trollhättan-u u Švedskoj. Prije mjesec i po do dva mjeseca, NEVS je, ne znam kako bih to stanje i nazvao, zamrznut možda, a otpušteno je 95 posto radnika. 

Ipak, srećom, NEVS je angažovao Plint Marketing za vrijeme razvoja, kako bi dokuentirali svaranje probne verzije Emily modela, a snimak je nedavno postao dostupan javnosti. NEVS Emily je limuzina koja ima elemenata iz SAAB-a 9-5, a koji su prilagođeni vremenu. Dizajn ocijenite sami, a po mojem mišljenju vozilo je dizajnirano da izgleda stvarno atraktivno. Prema WLTP standardu mjerenja prelaska sa jednim punjenjem baterija, automobil je bio sposoban preći 948 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Elektromotori su u točkovima, a kratko su ga vozili i šbedski Auto Motor und Sport koji su oduševljeni istim. Za rad na Emily modelu brinuo se tim od 350 inžinjera i tehničara. Nažalost i oni su bez posla, i ovo bi mogla biti stvarna kraj za SAAB. Pogotovo što je za pogone zainteresovan Polestar.

Evo sada i video snimaka koji su spomenuti u članku:

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward