Nova Škoda Kodiaq

A ovo je nova generacija Škode Kodiaq, dakle druga. Predstavljena je večeras. Pa evo i malo detalja o njoj:

Najprostranija Škoda, za koju mogu reći i da ima i viška prostora, da se ne lažemo, dobila je nasljednika. A ja bih najvažnijom novinom kod ove generacije nazvao dodavanje punjivog hibridnog pogona. 

Novi Kodiaq je duži čak 61 milimetar (4758mm), osovinski razmak je, hvala Bogu isti, 2971 mm. Širina, što je neuobičajno je smanjena za 18 milimetara pa je sada 1864 mm, a i visina krova,  je manja za 17 milimetara (1659 mm). O prečnicima felga neću reći ništa, neću niti o bojama, reći ću da su svjetla bolja, navodno za 15 posto, i iz vlastitog iskustva ovo im trebalo, i možda tri puta ovoliko. 

Unutrašnjost je, tj. djeluje da je sjajno ergonomski raspoređena, nadam se da su pedale i oslonac za lijevu nogu prilagođeniji u odnosu na centralnu osu sjedišta, jer prva generacija ima tu nekakvu deformaciju, što se osjeti na dužim putovanjima. Upravljanje mjenjačem je sa desne strane, iza volana, kao kod Mercedesa. Nepraktično, ako ima i sportski režim rada, koji je jako koristan kod postojećih DSG mjenjačima opremljenih Kodiaqa. Korisno je kada je do samo pomicanje mjenjača unazad, u nekim situacijama, pogotovo ako je preticanje u pitanju. Ako se to sada radi ovom polugicom iza mjenjača .. ne znam. A radi, još jedno podizanje kao gore. 

I ovaj detalj da stave 1,5 inčne ekrančiće u okrugle komande klime, a izgleda da je to i kontrola grijanja sjedišta, je sjajan. 

Ovo je jedini automobil o kojem se ne mora pričati ima li prostora ili nema. Prtljažnik od 910 litara, a kada se preklope zadnji nasloni onda 2105 litara. I sedmerosjed ima pristojnih 340 litara prtljažnika, 70 više nego je to imao prethodnik. 

To je možda i dovoljno, da ne pišem koliko ima USB-C utora, da mogu isporučiti 45W snahe, da imaju i sjedišta sa mazašom naprijed, ...itd.

Motori počinju sa 1,5 litarski TSI benzincem, varijabilna geometrija turbopunjača zahvalna je za njegovih 150 KS. Poznati su motori Volkswagena, a ovdje ću spomenuti i punjivi hibridni pogon, koji ima ukupno 204 KS (ne 201 kako pišu tračerski politički tabloidi i pojedini radio amaterski automobilski mediji). Baterija nije ni malo mala, i energetski kapacitet joj je 25,7 kWh. Kažu da je ovo dovoljno za 100 kilometara, ja tvrdim da može i više, ako se normalno vozi. Ne znam podatke o inverteru ako se baterija puni na punjaču sa nazimjeničnom strujom, a pošto je hibrid to je i nebitno. Hibrid ima i smanjen prtljažnik.

Škoda je do sada prodala 841900 Kodiaqa, a ovaj će nesumnjivo preći brojku od miliona! Prodaja negdje početkom 2024. godine.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details