MAN predstavio tegljač i kamion na električni pogon (eTGS i eTGX)

MAN je pokazao eTGS i eTGX serije, a karakteriše ih to što se pokrežu baterijama, a one su svuda. Smještene su i ispod sjedište, i sa strane ramova šasije iza. Energetski kapacitet je skoro pola megawatsata, tačnije 480 kWh.

Ovo je, prema njima, dovoljno za oko 800 kilometara autonomije. Kažu da Nikl-metal-hidridne baterije imaju odličan termički menadžment (čitaj: hlađenje), da imaju dug životni vijek i da su se odlično pokazale i na niskim temperaturama.

The modular battery concept of the MAN eTGX and MAN eTGS offers the option of equipping the vehicle with only three, four or five battery packs instead of six, thus reducing the vehicle weight by up to 2.4 tons for more available payload and lower consumption for partial loads or empty runs.

Vozilo se može dobiti i sa manje od 6 kompleta baterija, zavisno od potreba za autonomijom, a time se oslobodi masa, jer je manje baterija, a može se staviti više tereta.

Flexible connection positions on MAN eTGX and MAN eTGS: Two CCS connections can be variably combined on the left and right sides behind the front wheel arch or on the right side of the frame at the rear. The MCS connection can also be ordered on the left or right instead of one of the front CCS connections.

Pored, sada dobro poznatog CCS standarda koji omogućava punjenje na punjačima snage do 375 kW jednosmjernom električnom strujom, vozila podržavaju i MCS, a to podrazumijeva snage i od jednog MW. Čak se mogu kombinovati i dva CCS punjača odjednom! 

A snaga koja pokreće kamion odnosno tegljač može biti 245, 330 i 400 kW, odnosno u konjima 333, 449 i 544 KS, a najveći momenti su 800, 1150 i 1250 Nm. Znate da je jedna od glavnih stvari imati i dobru motornu kočnicu, a ona kod ovih doslovno jest motorna, odnosno elektromotor postaje generator, tako se vozila usporavaju, a energija kretanja zbog gravitacije se pretavara u električnu i šalje ka baterijama. Ima i automatsku transmisiju, što je zanimljivo s obzirom da je pogon električni. 

One modular system, two models: the MAN TGS heavy-duty distribution truck is now also available as an all-electric variant with the same technical performance data and high modularity as the MAN eTGX.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward