Mercedes-Benz eActros 600 (na baterije)

Mercedes-Benz je predstavio serijsku verziju prvog kamiona na baterije (kao neki katalog igračaka), a zove se eActros 600, a događaj, tačnije premijera, odigrala se južno od Hamburga. Vozilo je tehnički projektovano ...

... za bruto kombinovanu težinu do 44 tone. Sa standardnom poluprikolicom, eActros 600 ima nosivost od oko 22 tone u EU. U nekim slučajevima, nacionalni zakoni dozvoljavaju i veću nosivost. 

Kapacitet baterije je taman toliki koliko j amjesečno potrošim struje, dakle 600 kWh, i otuda i ova oznaka eActros 600. Autonomija sa punim baterijama je 500 kilometara, a dnevno, sa punjenjem je 1000 kilometara. Punjenje je izvedivo, jer zakon propisuje koliko je pauza vozača. 

Da malo i pojasnim ovih 500 kilometara, ovo nije nekome u Mercedesu napamet palo. Naime, obradom statističkih podataka došlo se do zaključka da 60 posto vozača kamiona Mercedesa dnevno pređe manje od 500 kilometara. Ovo znači da je infrastruktura za punjenje baterija poželjna na mjestima utovara/istovara. I to je to!

Pored punjenja sa CCS standardom, do 400 kW snage, bit će omogućeno i ono snage 1 MW (MCS tenologija). Sa ovom tehnologijom kamion će se napuniti, baterije kamiona u stvari, dok se obavlja utovar/istovar. 

Pored tegljača Mercedes radi i na kamionima. Početak serijske proizvodnje planiran je da počne od 2024. godine. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details