Mercury Coupe iz 1949. sa električnim pogonom

Nekada se ovdje napisalo da će novi trend, u vrijeme bezličnih automobila po salonima (Fiesta, i30, Kona, C4, 308, Golf, ...) biti prepravka starih automobila na način da se opreme električnim pogonom. Već toga ima dosta, ljudi sjede u automobilima koji imaju imidž, ...

... imaju momenta o kojem benzinci mogu samo da sanjaju, potrošnja električne energije u novcu je skoro nikakva, .... i uživaju! 

Iza ovoga na slici stoji kreator iz Californie, a da steknete sliku o kome i čemu se radi pogledajte sljedeći video (Bloomberg):

Ovo je Mercury Coupe iz 1949. godine (sjetite se Jamesa Deana), koji ima isključivo električni pogon, a korištene su Tesline tehnologije. Energetski kapacitet baterija je 85 kWh, a dva su elektromotora. Najveća snaga je oko 405 KS, a najveća brzina oko 190 km/h. Najveći obrtni moment je 637 Nm, i ono što je prirodno za elektromotore jeste da se isti ostvaruje odmah od početka okretanja elektromotora i ostaje konstanta!

Baterije su raspoređene na način da bi se postigao najoptimalniji raspored masa na sve točkove, a ispod haube sve sliči kao da je tu jedan moćni američki benzinac. To je tek radi vizuelnog utiska. Sve je u aluminijskom kućištu. 

Tamo gdje bi se sipalo gorivo, sada je utor za punjač. Nakon 1,5 sat punjenja baterije imaju dovoljno energetskog kapaciteta da pređu 250-300 kilometara! Punjač je, tzv. brzi sa 125A jačine. 

Naravno, nije se radilo samo o ugradnji elektropogona. Automobil je potpuno rastavljen, zamijenjeni svi gumeni dijelovi sa novim. Dodato je još dodatno nekih izolacionih elemenata. 

Pogledajte stakla na vratima, i ručke za spuštanje. One nisu ručke koje se okreću da se spuste i dignu prozori. Ne, dovoljno ih je zakrenuti i električno pomjeranje prozora se aktivira. 

Instrumenti su od proizvođača Andrometa, zadržavaju izgled originala, ali je sve iza moderna tehnologija. 

Više informacija na Icon website ili na telefon +1 (0) 818 280-3333, ako negoga više zanima ili želi nešto slično! S obzirom na količinu prepravki ovo ide u rubriku Unikati, a ne tuning. Nije ovo tek nekakav tamot uning ili fino podešavanje. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details