Nova G-klasa (Mercedes)

Izgled automobila, koji datira još iz 1979. godine neće se mijenjati. I nakon ...

... 38 godina još uvijek je OK, dakle bezvremenski je. Promjene je teško primijetiti, pa malo napišemo nešto i o tome. Branik je elegantniji, masa je malo drugačija, u kabini bi trebalo biti komotnije jer će automobil biti širi do 10ak cm. Novu G-klasu razvijaju u AMG-u, a proizvodit će se opet u Magna Steyer pogonima u Austriji. Zahvaljujući novom ovdjesu puno brže će prolaziti u zavojima, a amortizeri će imati nekoliko stepena tvrdoće (tri). Spominje se i polu-autonomna vožnja, tačnije automobil ć biti sposoban za takvu vožnju. Masa automobila bi mogla biti manja i do 400 kg. Sa istim motorima ovo znači bolje performanse i manju potrošnju pa i manje CO2. Najavljuje se i Maybach varijanta ali i hibrid. 

Cijena? Nećete ga moći kupiti ako budete imali manje od 180.000 marak, a i nije sigurno ni da ćete i sa toliko dobiti novi model. 

Moglo bi se ovdje napisati i šta da gledate kod polovnih G-klasa, pogotovo onih vojnih, ali evo bar nešto, pogledajte da li je bilo gubitka ulja na pogonskom elementima. Korozija takođe može biti ozbiljan problem. 

Mogli bi se malo vratiti unazad. Istina je da se počeo praviti 1979. no počeo se razvijati 7 godina prije. Pa je bilo predstavljanja nekih drvenih varijanti, sve do 1979. kada se počeo praviti za kupce. Ovo ie G-klasa dolazi od Geländewagen,  što u prevodu znači "cross country vehicle". Ne treba engleski prevoditi, bar pretpostavljam.

 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward