Hyundai i Kia spremaju konkurenta Priusu

Prius je pionir kada su u pitanju hibridi koji su uspjeli na tržištu. Stoga je pokupio i mjesta u američkim filmovima ...

... tamo gdje su uloge takve da bi im trebalo nešto geek ili eco-friendly radi ostavljanja dojma. Hyundai i Kia su praktično jedna kompanija, pa tako dijele i tehnologije. S obzirom kako rastu, žele da su i na ovom polju više konkurentni. Autocar se poziva na izvore iz Kie u Evropi i tvrdi da će za dvije godine ovaj brend pokazati svoj model, koji sada ima kodno ime DE. Ima pet vrata, hatchback je i kažu da izgleda koncencionalnije od Priusa. Pogon bi bio takav da je primarni 1,6 litarski benzinac, a da baterije ne bi bile punjive na NND mreži. Moje mišljenje je da je ovo prevaziđeno, i da je Prius prevaziđen, i da sve treba ići na veći nivo. Autonomija na električni pogon ne bi smjela biti manja od 30 km, a punjenje baterija bi obavezno trebalo biti moguće na NND mreži. najveća brzina na električni pogon ne bi smjela biti manja od 60. Ako doista Hyundai/Kia sprema neki novi Prius, mišljenja sam da griješe. 


Prius is ... kind of legend for new-age cars (those who use electricity in smart way, and convert unneccesary kinetic-energy into electric reserves). 

Rumors said that Hyundai and Kia prepare kind of Prius for 2016. Primary engine shall be 1,6 liter 4-pot gasoline ICE helped by elektromotor. Plug-in option will be unavailable. We deeply belive this is wrong and old concept of this kind of cars. Hybrid in these days must be plug-in available, shall have at least 30 kilometers autonomy on pure electric mode, and, its top speed in electric mode shalll be no less than 60 km/h.

So if they prepare "new" or "cloned" Prius, that would be probably wrong move. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward