Nova Mazda RX-(x) u maju 2017.???

Osoba koja je završila žurnalizam mi je zgadila ovaj automobil. Jednostavno uhvatio sam se kako raspravljam o tome da je ...

...nWankel motor još uvijek neprikladan za automobile, uz gomilu činjenica koji se tiču samo suštine motora, nečeg što uče i srednoškolci u mašinskim školama. Nastupio sam kao dipl.ing. mašinstva, dok je argument sa druge strane bio "ne bi to oni pravili da je to tako" ... kvalitetan je l' da. Onda kažem sebi, "pa budalo jedna .... s kime se raspravljaš". Stvarno bi bilo dobro kada bi svatko u zemlji iz olovke izbacivao ono za šta se školovao. No jadna zemlja, a koštala je desetine hiljada ljudskih života. Bogu plakati.

Vratimo se na stvar, Mazda je odlučila da neće nastaviti sa avanturom zvanom Mazda RX-8, no juče Australia Motoring piše da će Mazda podleći zahtjevima fanova i da će 2017. pokazati novu Mazdu RX-7, ili koji god broj da bude. Idu toliko daleko da tvrde da će automobil pokazati u maju pomenute godine. To tvrde jer je tada 50 godina od predstavljanja prvog Wankel motora od strane Mazde. Kažu da će novi motor imati dva turbopunjača i najveću snagu 450 KS. Atmosferac su probali na modificiranoj platformi modela RX-8, a imao je 350 KS. 

Kako god, Wankel ima nedostatke koji se mogu ispraviti radikalnim unaprjeđenjima tehnoloških postupaka izrade, ali i pojavom radikalno novih materijala. U suprotnom imat će svoj (kratak) vijek trajanja, a neće moći zadovoljiti niti norme o onečišćenju zraka. No kontrargumenti su tu, a njih će vam dati neko ko je završio bilo šta što nem aveze sa mašinskim naukama!

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward