Lotus Emeya: punjenje baterija sa 10 na 80 posto u 14 minuta!

Inače, Lotusova Emeya do stotke ubrza u 2,8 sekundi, a to nije sve gdje se ovaj automobil ističe brzinom. Naime njegove baterije su se napunile sa 10 na 80 posto kapaciteta u svega 14 minuta.

Nisu male, a njihov energetski kapacitet je 102 kWh. 

Ovakvo punjenje je na punjaču vršne snage 400 kW, naravno struja je jednosmjerna, jer da je neizmjenična ne bi mogao .. ma naizmjenični su beskorisni, usudit ću se reći i kući, ako imamo kabal za punjenje koji dođe uz automobil. Prosječna snaga punjenja u ovih 14 minuta je bila 331 kW, jer kod punjenja ne puni se odmah najvećom snagom. 

Toliko hvaljeni Taycan ne može se puniti snagom većom od 331 kW. Ostale neću ni nabrajati. Jest da se na ovim tekstovima uči i konkurencija, koja je očekivala na jednom testu električnog automobila da naizmjenični punjač od 20 kW napuni baterije testnog automobila za 2,5 sata, znajući o tehnologiji ne više od prosječnog teleta, evo reći ču, neka nauče, da je zbog ovog bitan i radni napon. Kod Emeye je mislim 800 Volti. Iako je kod još nekih ovakav radni napon, ne mogu se baterije puniti snagom većom od 320 kW. 

U deset minuta, na ovom punjači Emeya se dopuni za prelazak dodatnih 300 kilometara. Ovo je čisto eto da znate, jer kod nas niti ćete uskoro vidjeti Emeyu niti 400 kW punjač. Ili stanicu za punjenje kako su punjač prozvali "eksperti" u ovoj zemlji!

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details