Novi Dodge Charger, električni sa dvoja vrata, ali i benzinac sa četvora dogodine

I predstavljen je! Ovo je novi Dodge Charger, i ima dovoljno slika da se ništa o izgledu ne treba pisati. 

U stvari ipak jedan mali detalj. Maska, kao da je kod kakvog benzinca, i kao da se iza nje krije hladnjak. Nije, nego taj zrak izlazi odmah na haubu kroz otvore u prednjem dijelu haube. Ako se malo zagledate vidjet ćete na šta mislim.

 

Ono što je malo iznenađujuće, pored svih najava, jest da će doći i verzija sa četvora vrata pokretana rednim šestcilindrašem na benzin. 

Ono što će, pretpostavljam, lupiti na trač-tabloidima kao što su uradili na testu bljeska spominjući mjenjač kod električne Toyote, koja ga nema, jeste o mjenjaču. Nema ga! Ima prenos naprijed, i nazad, i to se ne reguliše zupčanicima. Dolazi sa snagom od 338KS  (trač tabloidi će napisati 333, jer ne znaju razliku između konjske snage u UK i one u ostatku Evrope koju mi koristimo). Obrtni moment je kod ovog motora 407Nm. To je verzija Daytona. Dalje, verija R/T može računati na 548Nm momenta i 462 KS (tračeri će napisati 456, pogrešno naravno). Najjači je Scat Pack verzija i pokretat će ga 598 KS, a ne 590 kako će tračeri pisati, i računa na kamionskih 850 Nm momenta! 

Postoji i nešto što se zove vršna snaga, i bit će dostupna samo 15-ak sekundi kod naglijih ubrzavanja, to oni zovu Power Shot, i tada će se računati i sa dodatnih 40-ak KS na ove gore vrijednosti. Između dva Power Shot pokretanja mora proći 30 sekundi. 

Moguće će biti naručiti i Direct Connection Stage Kit koji će omogućiti još konja za 40-ak konja za prvi stepen (Stage 1), za R/T verziju ili 80-ak konja što je drugostepeno podešavanje (Stage 2) za Scat Pack. 

R/T će do stotke dolaziti za 4,8 ili 4,9 sekundi, dalje, Scat Pack će do stotke dolaziti u 3,4 sekunde. Najveća brzina je oko 215-220 km/h. 

Energetski kapacitet baterija je 100,5 kWh, ali upotrebljivih je 93,9, čime se čuva baterija i povećava njen vijek trajanja. R/T će moći preći 510 kilometara, a Scat Pack 418 kilometara. Sistem je 400 Voltni, ali će se moći puniti na punjačima snage 180-ak kW. Čak spominju i punjač od 350 kW, ali neću ništa o tome reći. Ono što nisu znali kod nekih neznalica koji pišu testove pa divljaju kako ih 20kW punjač naizmjeničnom strujom ne napuni za tri sata, to je da se može puniti i naizmjeničnom strujom, a kakav god da je taj punjač snage, sve preko 11 kW je beskorisno. Dakle može se puniti i n anašim kućnim priključcima. 

Postoji i naznaka da će dolaziti i sa dvobriznskim mjenjačima, a navodno to se očekuje dogodine u verziji SRT. 

Dogodine će dolaziti i sa šestcilindričnim benzincom snaga 425 i 560 KS, radne zapremine 3,0 litra ..... 

Masa ovog na struju je oko 2300 kilograma. 

2024 Dodge Charger Daytona powertrain

2024 Dodge Charger Daytona Scat Pack


 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details