Lucid Gravity (SUV, autonomija 708 km), i za gledati i čitati

Lucid Motors je službeno predstavio i svoj drugi automobil: Lucid Gravity, i spada u SUV klasu, mada je meni nekakva kombinacija vanova i SUV vozila. Po EPA ciklusu mjerenja autonomija sa jednim punjenjem baterija je 708 kilometara.

2025 Lucid Gravity is a game-changer in electric SUVs with unparalleled range and luxury

Koeficijent otpora zraka je 0,24, što je za ovaj tip vozila, ma ne za ovaj nego za svaki, fanstastičan rezultat. Možete se sprdati sa Kinezima koliko hoćete, mislim sa njihovim proizvodima, a dolaze vremena da ćete se ujedati za jezik što ste to govorili. Ne svi.

Automobil ima pet ili sedam sjedišta, dužina automobila je 5034 mm, dok su širina i visina: 1999 i 1656 milimetara. Osovinski razmak je 3035 mm. Znaju se podaci najbolje varijante koja do 100 km/h ubrzava za oko 3,5 sekunde. Najveća snaga je preko 800 KS, pogon je na sve točkove, a pogone ih dva elektromotora. Motor je pod naponom od 900 Volti, a to znači da će moći koristiti i najjače punjače. Ovo vam na trač-tabloid-portalima nikada neće biti sposobni pojasniti zašto. Za 15 minuta se dopuni dovoljno energije za 322 kilometra.

 

Neke stvari na koje obraćamo pažnju i kod testova, poput otvaranja zadnjih vrata, kod ovog modela su riješena do savršenstva, a zahvaljujući uglu otvaranja od cijelih 90 stepeni. Največi kapacitet prtljažnika je nešto više od 3 kubika (3171 litar), za sedmerosjed, dok peterosjed ima 3398 litara (do linije prozora). Fantastično!

Automobil ima i prtljažnik na prednjem kraju, njegova zapremina je 227 litara. 

2025 Lucid Gravity is a game-changer in electric SUVs with unparalleled range and luxury

Ekran je 34 inčni, sa 6K rezolucijom. Svaka funkcija u automobilu je dostupna i kroz tipkovne i glasovne komande. Unutra se nalazi šest USB-C priključaka, a trebala bi biti i tri od 230 Volti. 

 

Ovjes točkova je Zero Gravity tip, i moram priznati da je marketinški ime odlično, a ima i podesivu visinu. Ogibljenje prednjih točkova ima veze u pet tačaka. 

Isporuke od sljedeće godine, a cijena u Njemačkoj će biti oko 80000 eura, gore dole koja hiljadarka, ali za osnovni model sa pogonom na dva točka.. 

 

  

  

2025 Lucid Gravity is a game-changer in electric SUVs with unparalleled range and luxury

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details