Citroën ë-C3, ipak nešto skromnija baterija

Citroën je pokazao električni C3, ime je ë-C3. Do sada su prodali 5,6 miliona automobila model C3. Cijena električnog je oko 23300 eura, a planiraju i jeftiniji za 2025. godinu. 

Citroën ë-C3 je baziran na Smart Car Platformi, a automobil je visočiji pa spada u crossover vozila. Tvrde da u odnosu na C3 ima više prostora, i po visini (30 mm) i za koljena pozadi (19 mm). Prtljažnik je 310 litara zapremine. 

Vizuelno ... pogledajte slike. 

Lithium-željezo-fosfat baterija ima energetski kapacitet 44 kWh. Tvrde da je ovo dovoljno za 320 kilometara, što upućuje na potrošnju 13,8 kWh na 100 kilometara po WLTP ciklusu, i sa motorom od svegga 113 KS ovo je sigurno ostvarivo. Može i više i manje, ali nije ovo nešto gdje ćete željeti radi zadovoljstva pritiskati gas, jer mu je ubrzanje kao kod Golfa Mk3 iz prošlog stoljeća sa 1,9 TDI motorom, dakle od 0 do 100 treba mu 11 sekundi. 

Punjač može primiti do 100 kW snage jednosmjerni punjač, a punjenje kući u garaži će zadovoljiti sve vaše potrebe. Nemam pojma kakvo mu je regenerativno kočenje i ima li ga, i to je jedina stvar koju možemo konkretnije uporediti kod ovakvih automobila. 

Jeftiniji model će biti ispod 20000 eura i moći će preći 200-ak kilometara sa punim baterijama. 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details