Ovo je BMW iX2

Pročitat ćete negdje i da je ovo novi iX2, i naravno pogrešno je, ovo je prvi do sada iX2, a ovo "i" znači da je pokretan električnom energijom. Prvo par rečenica o tom pogonu.

Električna energija je tu, i ostat će tu kao glavni pokretač automobila, a brže nego mislimo i jedini. Malo će to biti dosadno, čak mislim da automobilski mediji više neće imati šta da pišu. SInhroni elektromotor sa stalnim magnetima na rotoru, sa magnetima po površini od recimo 150 kW je takav kakav je, i Mazda, Lexus, Mercedes neće moći imati toliko različit sihroni motor iste snage, da je vrijedno spomenuti razliku. To je tako kako je, i onda će i trač magazini doći na svoje. Moći će se prese****ti o tome kakve su linije i prepisivati iz kataloga opise, baš kako to i danas rade. I to je to, nema više divljenja nečemu poput varijabilnog upravljanja ventilima, ili isključivanju par cilindara, ili kako radi mjenjač, ništa, ništa. Prošlost.

Vratimo se Bavarcu!

Izgled neću komentarisati, nekako BMW ide sve radikalnije i radikalnije, i to što se meni sviđa ili ne sviđa ne znači apsolutno ništa. Dalje, najveća snaga je 220 kW ili 313 KS, kombinovana od oba elektromotora, dok je obrtni moment od starta 449 Nm. Imate u testu modela bZ4X nešoto što nećete naći nigdje, a to je dijagram snage i momenta za jedan elektromotor koji pokreće automobil. Ovdje je skoro identično i bit će kod svih, samo vrijednosti nešto drugačije. 

Autonomija sa napunjenim baterijama (64,8 kWh) je 417-450 kilometara prema WLTP ciklusu mjerenja. Ovo uzmite sa rezervom, jer može se desiti da ne možete iše od 300, ali da možete i 600, zavisi od vožnje, baš kao i sa benzinom i dizelom. Možete trošiti i 5 litara, a možete i 15 na 100 kilometara, zavisno od toga kako vozite. 

Ubrzava od 0 do 100 km/h u 5,6 sekundi, i za jedan električni automobil i brz je, 180 km/h je najveća brzina. 

Punjač, ako je jednosmjerni, može ići snage do 130 kW, a standardni u automobilu je najveće snage 11 kW. Opcionalno se dobije i 22 kW, samo vidite ko od vas ima takvu priključnu snagu kući. Najbolja opcija su solarni paneli na garažu ili pergolu, i odmah punjenje jednosmjernom strujom, pa se ne gubi ništa koristeći punjač ugrađen u automobil.

Ima i nešto što se zove  “Max Performance Charging”, a o tome će se pisati poseban članak. 

Još je važna zapremina prtljažnika, ona je 525 litara, a dužina votila je 4554 mm. Masa je 2020 kg. Proizvodnja počinje u martu 2024. godine. 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward