Lotus Emeya, sedan sa 917 električnih konja

Lotus je pokazao ono što smo znali kao Type 133, i od sada ćemo ga znati pod imenom Emeya. Električni sedan, sa elektropogonom najveće snage 917 konja (na trač portalima ćete pročitati 905, što nije tačno, tačno je 675 kW),

sa aktivnom aerodinamikom koja je u stanju isporučiti preko 200 kg aerodinamičkog pritiska. Kažu da ima i ekološke  materijali, misleći pri tome na pamučni konac. Ima tu i Nappa kože, ima i poliuretanskih materijala, kako god po slikama sve je to lijepo uklopljeno, a izgleda da je i grafika. Audio sistem poništava buku koja dolazi, ne znam od čega ako je već električni. I nije nimalo ugodno u prostorima gdje se ništa ne čuje, vjerujte mi. 

Energetski kapacitet baterija je 102 kWh, a to je prema njima dovoljno za 600 pređenih kilometara. Na jakim punjačima, jednosmjernim, snage 350 kW, dopune se za pet minuta da se može preći 150 kilometara. Na istom se baterije od 10 do 80 posto dopune za 18 minuta. Obrtni moment je 985 Nm.

Najveća brzina je 250 km/h, a do stotke dođe u 2,78 sekundi. Ogibljenje se prilagodi uslovima na putu, zračno je, čak 1.000 puta u jednoj sekundi. Nešto što je izgleda promaklo svim medijima je da pogon na prednje točkove, tačnije transmisija ima jednu brzinu, a na zadnji par točkova dvije brzine. Ovo je nešto što će meni biti zanimljivo istražiti.POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details