Aston Martin DB12 Volante (modelska 2024.)

Ovo je DB12 u Volante verziji, dakle bez krova. Krov je inače od osam slojeva, kako bi se osigurala što bolja izolacije, jer stvarno zna biti neugodno prenošenje toplote zračenjem, nema veze radi li klima ili ne, ...

... kod bilo kojeg automobila sa slabom izolacijom iznad glave. krov se spušta za 14 sekundi, a obrnuta operacija je dvije sekunde duža. Ova operacija se može raditi do brzine 50 km/h. Za kombinacije boja najbolje je posjetiti njihovu službenu web prezentaciju, a ono što je ovdje važnije jeste da ovaj coupe cabrio u 2+2 konfiguraciji sjedišta pokreće V8 motor radne zapremine 4,0 litra, ili četiri hiljade kubika, ako vam je lakše. Najveća snaga je 680 KS. Nije ona 671, kako to tvrde trač-tabloidski mediji, evo primjera: 

Pogrešni podaci o snazi odraz nepoznavanja elementarnih mjernih jedinic

Naime, njihovi priučeni prevodioci nemaju pojma o metričkom sistemu jedinica, i da postoje imperijalne i metričke konjske snage, pa onda ovko autoritativno mlatnu kao sarajevski klix.

Najveći obrtni moment je 800 Nm, a za ubrzanje do stotke iz stajanja treba 3,7 sekundi. Dakle desetinku sporiji od coupe varijante. Najveća brzina je 325 km/h. Mjenjač je osam-brzinski, automatski je i nema koliko vidim dvije lamele, nego hidrodinamičku spojnicu. Bio bi i startniji da to nije tako, ali dobro. Kočioni diskovi su od kompozitnih materijala, pa su lakši u odnosu na metalne za oko 27 kilograma. Multimedijski sistem ima 11 zvučnika, snaga je 390 Watti, a može i Bowers & Wilkins sa 15 zvučnika i 1170 Watti. 

Prve isporuke u posljednjem trosmjesečju ove godine. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward