Službeno: nova BMW serija 5 (G60), za modelsku 2024. godinu

Logično, poslije predstavljanja E-klase Mercedesa, BMW je na redu da pokaže novu seriju 5, i evo je, a kodno ime je G60. BMW serija 5 će dolaziti sa pogonima na benzin, dizel, kao hibrid i to punjivi ali i potpuno električni pogonjena. 

Ono što se odmah gleda kada je nešto novo iz BMW-a u pitanju je izgled, a posljednjih generacija maska koja je doživjela radijatorizaciju, a izgleda da su dizajneri malo povukli ručnu kada je u pitanju taj detalj, koji je prestao biti detalj, pa su se vratili u neke, širim masama, prihvatljivije okvire. Sve vidite na fotkama. Vođa tipa za dizajn je bio DOmagoj Đukec, i još je. I to je jedan zanimljiv podatak za ova područja. 
Svi imaju svoj ukus, meni lično se ovo dopada, nekako se odmaklo od klasičnog, ali opet se ostalo u granicama originalnog, i svi oni koji sebe smatraju novinarima, a ne znaju napisati rečenicu bez pravopisne greške, obično kod padeža, vjerujem da će populjati ovo. Isti takvi ne znau čašom nacrtati slovo "O". I najlicemjernije od svega je što bi ga bez dvojbe uzeli sebi, a za rezervoar goriva na testu, nahvalili bi ga kao da se radi o jedinom prevoznom sredstvu na planeti. Balkan, tako vam je to. A tek šta bi uradili za baner! Domagoj je izrazio izraz nešto kao "najitalijnskiji BMW do sada", misleći na dizajn, da se neko ne prepadne i povuče paralelu sa Fiatom ili Alfom.

Dužina x visina x širina : 5060 mm x 1900 mm x 1515 mm, a ove mjere su za i5 M60 model, koji je i visočiji 3-4 centimetra radi stvaranja mjesta za baterije. Automobil je duži za 8,5 do 9 centimetara, i širi za oko 3 centimetra. I osovinski razmak se povećao oko dva centimetra pa je sada 2995 milimetara. Koeficijent otpora karoserije je 0,23, a ovaj podatak djeluje nevažno, ali i razotkriva mnoge budalaštine od prije, kada se zbog nekakvog fluidnog i silujuće dosadnog oblika vadilo da je to radi aerodinamike, pa i kada se ostvari puno gori rezultat od ovoga kaže se da je to bilo upravo zbog tih dosadnih površina. Evo primjer da su oni koji su tako pisali nepoznavaoci elementarnih stvari, kao što je to i danas uostalom, samo što će se to pokazati kasnije. 

Kapacitet prtljažnika kod ovoga je 520 litara kod onih što nisu čisto električni, a kada je električni onda je 490 litara. Zadnja klupa je djeljiv ana najljepši mogući način, u omeru: 40:20:40 posto. (karavanska verzija dolazi dogodine).

I opet njihovo zavaravanje sa oznakama, pa će model 530i umjesto 3,0 litarskog imati 2,0 litarki motor ispod haube (oko 258 KS). Nije najmanji, postojat će i 520i, ali o tome mi ne pada napamet ovdje ništa napisati. Ipak i takav, mislim na 530i sa 2000 kubika, je u stanju pogurati ovo iz mjesta do 100 km/h u 6,1 sekund, i to ako je pogon na zadnje točkove, a ako je na sva četiri to je za desetinku brže. Onaj oznake 540i imat će 3,0 litarski benzinac, sa šest klipova u liniji, a ubrzava do stotke u 4,6 sekunda. Električni, i5 ima električno ograničenje najveće brzine na 200 km/h, a do stotke dođe u 5,8 sekunda. Najveća snaga je oko 600 KS. Električni M Performance dolazi do stotke u 3,8 sekunda. Energetski kapacitet baterija je 84,3 kWh, a to je dovoljno za oko 400 kilometara. Najveća brzina mu je 230 km/h. 

Bit će tu i dizela, i još nekih modela, ali dovoljno je ovo za sada.

Ovo je osma generacija serije 5, i revolucionarna je, a shvatit ćete i sami zašto. 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward