Lotus Eletre (osnovni model sa 600 KS)

Lotus Eletre je najnoviji model ove kuće, a ovoga pokreće 600 KS koje dolaze od elektromotora, a u budućnosti će se moći dobiti i sa 900 KS. Ovih dodatnih 300 KS dolazit će od od jednog motora na zadnjoj osovini snage 300 KS.

I šta je još neobično za Lotus? Ovaj automobil je SUV, a to do sada nismo mogli povezivati sa brendom Lotus. Napon rada elektropogona je 800 Volti, a za one koji ne znaju i ovdje se može reći "više je bolje". 

Dizajn, pogotovo u ovoj boji podsjeća na Urus. Ipak ako se zagleda malo bolje, pogotovo u detalje, ipak je ovo drastično drugačija stvar, a potpisnik dizajna je gospodin Peter Horbury (prije radio za Ford i Volvo). Treba reći da automobil ima i tzv. aktivnu aerodinamiku, dakle neki elementi mijenjaju svoj položaj u zavisnosti od uslova vožnje. Maska se zatvara, a zadnji spojler može zauzeti jedan od tri položaja. Da imate bolju sliku od dimenzijama, ove felge su 22 ili 23 inčne. Automobil je opremljen i tzv Lidar senzorima, što je najjednostavnije prevesti kao laserski radar, da bi se pojednostavilo kako radi. Dakle trebao bi biti sposoban i za autonomnu vožnju, neki nivo. 

Kamera umjesto retrovizora će se ponuditi na tržištima gdje je to legalno. Ono što je još zanimljivo jeste da će dolaziti kao četverosjed i petorosjed. Ono sjedište na sredini straga će moći biti i zanemareno ako to neko želi. OLED ekran unutra je 15,1 inčn dijagonale, a preko njega se pristupa do 95 posto sistema vozila. bar tako kažu. Sound sistem ima 15 zvučnika, i snage je 800 Watti, a ako je ovo nekome malo dolazi i sa 23 zvučnika i 1.500 Watti snage. 
 
Nema baš previše detalja o performansama, no uzimajući u obzir pogon, masu, onda se očekuje da do stotke dođe u manje od 3 sekunde, a energetski kapacitet baterija trebao bi biti i veći od 100 kWh, što bi omogućilo autonomiju od oko 500-ak kilometara sa jednim punjenjem baterija. Na 350 kW jakom punjaču, dvije trećine ukupnog kapaciteta će se napuniti za 20 minuta. najveća brzina je oko 260 km/h.
 
Standard će biti zračni ovjes i prilagodljivi amortizeri na svim točkovima. Visina vozila će se moći mijenjati za oko 5 cm i to na više, a na niže za jedan inč odnosno 2,5 cm, radi smanjenja otpora zraka i stabilnosti kod većih brzina. Zadni točkovi će se moći zakretati. 
 
Automobil će se proizvoditi u, poznatom kineskom gradu Wuhan! Cijena, pa po trenutnom kursu bi trebala počinjati sa oko 200.000 BAM. 
 
lotus eletre
lotus eletre
lotus eletre
 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details