Novi SL: Mercedes-AMG SL

Fascinantno mi je kada prevodioci žutih portala počnu recenzirati automobile, pa onda isti oni mobitele, pa onda epidemiološku situaciju, i ima ...

... se dojam da je jedan čovjek koji tu piše sa četveroznameknastim koeficijentom inteligencija. Daleko od toga. A sada je i Top Gear prešao tu neku granicu u novinarstvu, pa iako je prvi ili drugi automobilski medij na planetarnom nivou, ipak reći "We approve of the new direction." za ovaj Mercedes je najblaže rečeno neodgojeno. Pa šta to vi radite da možete odobriti pravac u kojem se Mercedes kreće? Pravite automobile, i to uspješno? Tunirate? Dizajnirate? Ma ništa od toga, napišite sviđa vam se, a ne "approve", kao da Mercedesu i AMGu treba vaše nekakvo odobrenje i za šta.

A SL k'o SL, bio i ostao jedan od najprivlačnijih automobila na planeti. I to od samih svojih početaka. I sportski je, i gospodski, i elegantan, i agresivan, nekako su u Mercedesu sve to uspjeli objediniti kao rijetko ko. Evo sada se ne mogu sjetiti nečega što je pomirilo sve te osobine. Da podsjetim, prvi se pojavio davne 1952. godine. Kod generacije osamdesetih, sjećam se kada je novinarka iz Japana sjela da napravi probnu vožnju, malo se opustila, ili ne zna voziti, ili oboje, automobil je izletio sa ceste, okrenuo se nekoliko puta, naravno roll-bar iznad glave je izašao iz svojeg ležišta, zaštitio glavu, automobil je bio smrskan, a gospođica "automobilska novinarka", je izašta i pitala može li dobiti kafu! To je bila reklama za Mercedes kakvu nisu mogli zamisliti u najluđim snovima, ali reklama temeljena na činjenici. I danas je ta generacija jedna od najlješih, meni lično čak ljepša od generacije koja je uslijedila poslije nje. 

Da ne duljim previše, evo ga, evo fotografija, i opet je ovo jedan od najpoželjnijih automobila, i vizualno, i paletom motora, i stilom, i za posjedovati, pa da odem u drugu krajnost, i vidjeti na cesti, jer se SL i ne sreće često. I treba istaći da se po prvi put u Sl-u može dobiti pogon na sve točkove. Ima i ono što zovemo aktivna aerodinamika, imamo, nazovimo i to tako aktivnu zadnju osovinu, a to će vjerujem biti jedna od tema za rubriku tehnika. Način ovjesa samog motora je isto vrijedan posebnog članka u rubrici tehnika, koliko god to čudno zvučalo. Sistem hlađenja motora, ne zaslužuje samo članak nego kompletan elaborat o tome kako radi i zašto tako radi. SL kao SL uvijek ispred svog vremena u odnosu na konkurenciju prema tim nekim finesama. 

Najstartniji do stotke dođe u svega 3,6 sekundi, otpornost na uvijanje po uzdužnoj osi karoserije je 50 posto veća, iako je sama karoserija lakša 270 kg. Ovo je i previše od ovog portala. Uživajte u slikama:


 

 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward