Osvježeni Ford Focus 2021, i iznutra i s' vana!

Focus, koji u svojoj četvrtoj generaciji previše sliči na neke druge automobile iz segmenta kojem pripada, ali i obrnuto, zavisi kako se gleda,

dolazit će u osvježenom izdanju. Kada su ovakve stvari u pitanju, slike govore najviše, pa eto ih na kraju članka. Najveće promjene su kod prednjeg kraja, gdje je podignutija i veća maska još više došla do izražaja. Pomakli su i značku brenda, svjetlosni sklpopovi su drugačiji i sada je LED standard. Opcija je Dynamic Pixel LED osvjetljenje. 

Ima više elektrifikacije, pa je 1,0 benzinac sada dio blagog hibrida (mild hibrid, a ovo "blagi" hibrid je ustaljen prevod), najveće snage 125 ili 155 KS. Dizel opcija je 1,5 litarski agregat sa 120 KS, a on je kada su u pitanju staklenički gasovi, tj gas, skoro identičan kao navedeni benzinci, jer emituje 120 grama CO2 po kilometru, dok je kod prethodno spomenutog ta vrijednost 116 gr/km. On je dostupan samo sa osam-brzinskim automatskim mjenjačem. 

Na slikama imate i blatnjave čizme, i to je Fordova službena fotka kojom pokazuju po zonama podijeljen pod prtljažnika, gdje postoji i ovakva zona koju zovu "wet-zona", da ne prevodim, zvuči bezobrazno kod nas. 

Unutra je infotaiment glava promjena, veći je glavni ekran, a pokreće ga SYNC 4 operativni sistem (kao kod Mach E Fordovog modela). Navode da je 13,2 inčni ekran najveći u segmentu, neko to voli, a ja to čitam kao "najviše smeta". Kontrole klime su pomakli na ekran, što je opet neergonomično u odnosu na fine fizičke okrugle komande, kojima upravljamo i da ne gledamo u njih, ali eto. Robujemo ekranizaciji svega i svačega. 

ST, dva slova koja volimo vidjeti na Fordovima, manje nego RS, ali ako nema, šta je tu je, ostaje sa 2,3 benzinskim Ecoboost motorom ispod haube. Mjenjač je ručni sa šest brzina ili sedam-brzinski automatik. Najveća snaga je skoro 280 KS. Diferencijal sa ograničenim proklizavanjem je standard. Felge su 18 ili 19 inčne. M moment mu je, mislim, 420 Nm. 

Moglo bi se sata pisati i o Rear Occupant Alert sistemu, o Blind Spot Assistu, o Intersection Assistu koji radi sa prednjom kamerom, ali vjerujem da će tabloidi iscrpno obraditi sve te teme. Kompetentniji su cool .

Sada fotke:

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details