Volkswagen Golf R koji bih i ja volio

Golf R je pojava sam po sebi, i iako je Golf skreće na sebe pažnju i onih koji, ....

.... onako lično, ne vole Golf. A Golf R sa performance pack-om će natjerati ove koji ga i ne vole, da ga požele imati u garaži. Priznajem!

A "performace pack" uključuje promjenu aerodinamike, dakle i izgleda, pa su usisi za zrak drugačiji, pa su tu i škrege sa strane, pa je pozadi difuzor koji traži inspiraciju na trkalištima, pa je tu i spojler pozadi na krovu (nije ukras, poboljšava aeroptisnu silu za Gx20 kilograma), pa su tu 17 inčne kočnice (u menje su felge manje), pa je tu 2.0 litarski TFSI, pa je tu i titanijumski ispušni sistem Akrapovich koji je mase svega 7 kilograma. Golf R može do 250, a ovaj može i preko (267 km/h). Inžinjeri su promijenili i ogibljenje, tačnije amortizere, pa je i amortizacija prilagođenja performansama. 

Golf R pokreće 231kW jak motor sa najvećim momentom 400 Nm, a to je dovoljno da do stotke dođe u 4,6 sekundi. Mjenjač je DSG sa sedam brzina. Nedavno sam pisao jedan zahtjev za automobil sa DSG-om sa 6 brzina, sada mi je krivo što nisam ovaj sa sedam tražio!

Znate da nisam ljubitelj mnogo stvari kada su u pitanju Golfovi iz velikoserijske proizvodnje, no volio bih i ovoga imati u garaži! Tj, ispod pergole, nemam garažu, ali tako se kaže cool

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward