Novi Audi TT Roadster (2015.m.g.)

Audi je pokazao i Roadster verziju modela TT. Pokazat će ga na sajmu u Parizu, a evo i fotografija. ...

... Sjećam se jedne prilike, kada je novinar najtiražnijeg dnevnog lista u BiH pokušao otvoriti negdje ispred maršalke u Sarajevu krov Renovog CC-a u vožnji pri 60-ak km/h i naravno ostao zaglavljen. Kod ovoga se to otvara do brzine od 50 km/h, dakle opet bi ga prethodno pomenuti zaglavio, a sada malo i o samom krovu. Zanimljivo je sa inžinjerske strane. Napravljen je iz više slojeva, a materijali koji su korišteni su aluminijum (već je egzotično), pa i magnezijum (još egzotičnije), pa čelik (tamo gdje treba biti najjači), pa i plastika (neizbježna je svgdje). Ovakvom konstrukcijom krov je lakši 3 kilograma nego onaj u prethodnika (39 kg).

Popravni ispit sa krovom je koristio i prtljažniku, sada je 50-ak litara veći. Kvazinovinarima je i onaj prethodni bio "odlično riješen". Tek sada se može reći da je 280 litara prihvatljivo za jedan ovakav automobil. Automobil je dug 4.177 mm, osovinsko rastojanje je veće 37 mm, što doprinosi udobnosti vožnje, ali je za prostor nevažno, svakako je ovo dvosjed. U Evropi će ga pokretati dva benzinca, i jedan dizel. Ne odjednom :)

Najjači je 2,0 litarski TFSI sa 310 KS koje su dovoljne da iz stanja mirovanja do 100 km/h dođe u 4,9 sekunda. Najveća brzina je ograničena na 250 km/h. Nosi oznaku TTS. I imat će pogon na sve točkove.POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward