Mercedes AMG GT - službeno

Prije premijere, koja počinje za 6 minuta predstavljamo vam ono što će vjerovatno biti najskuplje od automobila koja će Mercedes  ...

... praviti. Ne uzimam u obzir onu prikazu koju zovu 6x6, ono svakako ide onako, po narudžbi. Ako ne najskuplje, vjerovatno većini najpoželjnije. A i ime mu je takvo, AMG i još GT. A šta da kažemo o ovome sem da je nasljednik SLS Coupe modela, a pričat ćemo o njegovom motoru.

Sugeriše li vam išta radna zapremina od 4,0 litra i V8 konfiguracija? Kakav je onaj kod AMG A45 modela? praktično isti, jer je identičan i hod klipa i provrt cilindara, a ima četiri cilindra. Odlična baza da se napravi V8 sa duplo većom zapreminom. Ovaj koji pokreće AMG GT će zamijeniti onaj 6,2 litarski iz SLS-a, a najveća snaga će mu biti 510 KS. Po cilindru ima četiri ventila, a snabdijevanje zrakom je uz pomoć turbopunjača (dva). Smješteni su između redova cilindara, što je jako zanimljivo rješenje, jer se time smanjuje put koji ispušni gasovi prođu do turbine, dakle sačuva im se više energije nego da moraju preći duži put kada bi se nešto malo ohladili i time izgubili i energiju. Pritisak turbopunjača je, po našem mišljenju, velikih 1,2 bara. Obično je postizanje pritiska koji je blizu atmosferskom jako teško, a ovo je 20 posto više od tog dobrog rješenja. Radi ovoga se u cilindrima stvara veći pritisak, pa su klipovi opterećeniji. Šta uraditi? Jednostavno, Mercedes je čelo klipa obogatio cirkonijem, a cirkonij bolje provodi toplotu, pa se klipovi bolje i hlade (ulje ih prska sa donje strane i odvodi toplotu). 

Najveći obrtni moment se javi kod 1.750 obrtaja koljenastog vratila i takav je do 4.000 obrtaja, a iznosi 650 Nm (651Nm).

Podmazivanje je sa tzv. suhim karterom. Ovo u hrvatskom izdanju EVO magazina prevode sa "suho podmazivanje" radi čega bi prevodilac bio izbačen i iz srednje škole samo i da pomisli na ovaj termin. Kod suhog kartera, ulje se ksuplja, i vodi pumpom u rezervoar sa strane, tako se centar gravitacije spušta (težište), a to znači i stabiliniji automobil. 

Ispuh ima klapne u sebi koje su tu navodno isključivo radi boljeg zvuka, mada u ovo nevjerujemo. Mišljenja smo da se sa klapnama smanji i otpor strujanja ispušnim plinovima, a to znači i lakši rad motora kod visokih obrtaja.

ubrzanje: 0-100km/h za 3,8 sekundi
najveća brzina: 310km/h

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward