Nova Kia Sorento (m.2015.g.)

Kia zna šta radi, a ovo je novi model Sorento. I onaj stari je robustan, a ovo je očito i robusnije i veće. Ovaj trenutni ...

... je bio, nećemo reći n iti lijep niti ružan, ali kako god ona dimenzija i doživljaj mase ostavlja posmatrača impresioniranim. Još onaj model sa skoro 300 konja. ...

Ovaj je 8 centimetara duži, niži je 15 mm, a prtljažnik je primjetno porastao pa tu sada može biti i još jedan red sjedišta. Smanjili su viobracije i buku za trećinu, a izmijenjen je i dizajn u unutrašnjosti. Nema tu ničeg spektakularnog, ali nek nema kiča, sve ostalo se da podnijeti. S obzirom na dimentzije, teško je sa slika procijeniti kako će to sve uživo izgledati. Kažu da je dizajnirana praktično u studiju u Frankfurtu, dakle dizajn je evropski.

Pokretat će je motori snaga od 170 do 266 KS. Dva dizela, zapremina 2 i 2,2 litra, a pored 2,4 litarskog benzinca biće i onaj 3,3 litarski V6 za kojeg će vjerovatno biti dostupan samo Amerikancima.

Na svim točkovima je nezavisno ogibljenje, a servo volana je električni, dakle svi se rješavaju hidrauličkog serva pomalo. Od sistema koji se brinu za sigurnost tu su ASCC (Adaptive Smart Cruise Control); LDWS (Lane Departure Warning System), CW (Front Collision Warning); BSD (Blind-Spot Detection); LCA (Lane Change Assist); RCTA (Rear Cross-Traffic Alert), SLIF (Speed Limit Information Function), .. to je to. Malo ih je l' da? :)

Evo fotografija, a obavezno pogledajte i video!


POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward