• Nautika
  • Objavljeno
  • Čitanja: 488

Aquon One, jahta koja ima zanimljiv koncept pogona

Pin It

Aquon One je, kako vole reći eko-katamaran, a ovo eko dolazi od toga da ovo 19,5 metara dugo plovilo ima solarno-električni pogon. Ne bi on mogao maknuti s mjesta da se radi samo o solarnom pogonu, ...

... ali tu su i tzv. gorive ćelije, ondsno propulzivne ćelije gdje dolazi do hemijske reakcije kada se hidrogen pretvara u vodenu paru, a kao nusproizvod dobije se električna energija. 

Jahta prima 8 do najviše deset putnika. Aquon je inače osnovan u okviru Swiss Sustainable Yachts AG, ima sjedište u Zurichu, a hvale se, da ne kažem šta drugo, da kombinuju inžinjering švajcarskog kvaliteta (šta god im to značilo), stručnost španske pomorske arhitekture (sjećam se da je pred ratove na ovim prostorima Jugoslavija odmah iza Japana i Južne Koreje bila treća po brodogradnji na planeti, Španije nema nigdje), i italijanski dizajn (italijsnski dizajn postoji u italiji). Ono što im je bitno, a samo ime kaže jeste i da su samoodržive na moru. 

Što se tiče tehnike, radi se o 64 metra kvadratna solarnih panela. Ovo je otprilike 12-13 kW snage, iako oni to ne navode. Dva sata punjenja bi jedva jedan putnički automobil mogla pokretati 100 kilometara. Dva sata za ovoliko plovilo ne znači ništa. Nakon punjenja baterija, koje služe za potrošnju na jahti, odnosno zadovoljenje potreba za električnom energijom na jahti, onda se hemijskim procesom električna energija koristi za odvajanje vodonika od kisika iz morske vode, a vodonik se skladišti u rezervoarima na bazi ugljenika. Pod pritiskom od 300 bara. 

Vodonik se u propulzivnim ćelijama pretvara u električnu energiju kojom se pokreće motor ili motori koji pokreću plovilo.

Šta god oni pričali i tvrdili, ideja je ekstra, samo iskoristivost solarnih ploča od oko 20-ak posto ne može mene, kao inžinjera ubijediti da je sve to dovoljno za, kako kažu tri dana neprekidne vožnje, moguće je kada stoji sedmicama i puni rezervoare vodonikom. 

Zanimljiv koncept, samo ako će jahta više stajati na nekom mjestu nego se voziti. A pogledajte je, izgleda da i jest namjena da bude praktično zamjena za stan, a ne nešto gdje ćete se npr iz Dubrovnika zaputiti u Grčku.

Hydrogen YachtHydrogen YachtHydrogen YachtHydrogen YachtHydrogen Yacht 

Posljednja promjena: Mon 15 May 2023