Revolucija: Sikorsky S-97 Raider

Sikorskyje praktično drugo ime za inovacije kada su helikopteri u pitanju. A to pokazuju i sa ovim modelom - S-97 Raider.

Radi se o prototipu, dakle o modelu koji će biti identičan kao u proizvodnji ukoliko ne bude nekakvih problema koji su previd u dosadašnjem razvoju. Vidite i po boji da mu je namjena prvenstveno vojna (mijenjao bi OH-58D Kiowa Warrior helikopter i/ili  MH-6 Little Bird kod specijalnih snaga), no može poslužiti i za civilne potrebe. Sikorski je finansirao cijeli projekat sa 75 posto sredstava, a ostali sa 25 posto. Pod ostale spadaju dobavljači elemenata za helikopter, jer i njima je u interesu da ovaj projekat uspije. Baziran je na X2 tehnologiji, a to znači sljedeće. Dva rotora se okreću u suprotnim smjerovima, a to znači da je repni rotor (stabilizator da se helikopter ne bi okretao oko svoje ose) potpuno nepotreban. Ipak, pozadi ima rotor, ali mu je namjena kao kod aviona sa propelerima, dakle da potiskuje letjelicu ka naprijed.

Pokreće ga jedan general Electric YT706 motor od 1.900 kW snage (oko 2.600 KS). Dužina letjelice je 11 metara, a prečnik rotora je 10 metara. Masa koju diže je skoro 5 tona. Dakle manji je 15-ak posto u odnosu na sadašnje koji imaju dva mjesta u kabini i mogu ponijeti još šest ljudi. Brzina krstarenja je 220 čvorova (407 km/h), dakle više od duplo u odnosu na sadašnje helikoptere. Dolet mu je 308 nmi (570 km) ili u satima dva sata i 40 minuta. Operiše na do oko 3.000 metara visine. 

Oružje, pa tu je 12,7 ili 7,62 mm mitraljez sa 500-ak metaka, ima i sedmocijevni raketni bacač (2.75) ili Hellfire projektile. 

Prije četiri godine su saopštili da rade na S-97 Raideru, a evo nakon relativno kratkog vremena i prototipa sposobnog da leti. I da ne filozofiramo, ovo je revolucija kada su helikopteri u pitanju. Slijedi nekoliko mjeseci testiranja.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward