• Priča
  • Nadkategorija: AMS
  • Objava

Nađen Aston Martin DB5 iz filma Goldfinger?

Ljubitelji serijala filmova o agentu 007, a takav sam i sam bio od kad sam saznao "za sebe", znaju i film Goldfinger, i model Aston Martin DB5 iz istog. Tada je 007 bio Sean Connery. Automobil je nestao prije 19 godina, a špekulisalo se da je završio negdje na bliskom istoku. 

Christopher A Marinello, koji je šef Art Recovery International, kaže da pokušavaju da stupe u kontakt sa svijetom kolekcionara automobila, kako bi došli do dodatnih informacija gdje je automobil nestao iz hangara aerodroma na Florida Keys, 1997. godine. Ja lično mislim da oni imaju više informacija!

Procjenjuje se da automobil sada vrijedi 25 miliona maraka. Broj šasije mu je DP/216/1!

Inače, priča oko automobila i nije komplikovana. Aston je nakons nimanja filma Goldfinger, kupio kolekcionar Richard D Losee, i platio ga je 12.000 američkih dolara. Kasnije ga je prodao drugom kolekcionaru za 250.000 dolara, a novi vlasnik (Anthony Pugliese III) ga je smjestio u aerodromski hangar Boca Raton. I tu nije ostao dugo, jer je u junu 1997. godine ... nestao!!

Policija je utvrdila da je vjerovatno nestao neoštećen, naravno, ako neko hoće da mazne ovakvo šta neće ga oštetiti. Pretpostavlja se da je nestao na način da je odvezen kamionom. Kamere su u to vrijeme upratile samo Range Rover koji se tuda kretao. Zelene boje, ali se ispostavilo da je neki lokalac.

Bilo je i nekih priča, da je bačen u okean, a ako je tako, onda se može zaboraviti na njega. Kako god, do danas niko nije optužen za ovo, niko nije proglašen krivim. 

Možda je zanimljivo i šta se desilo sa posljednjim vlasnikom. Čovjek je posjedovao i neke druge stvari zanimljive kolekcionarima, a 2012. godine protiv njega je podignuta optužnica radi prevare. Teretio se da je otvorio više lažnih firma, imao više računa, koje je koristio kako bi potkradao svog partnera (Frederic DeLuca). Sud ga je proglasio i krivim, i morao je šest mjeseci u zatvor, a onda 10 godina uslovno. U januaru ove godine morao je platiti 23 miliona dolara svom partneru koga je oštetio. 

A nije to jedini automobil koji se tiče filma Goldfinger. Drugi DB5 (sa gadgetima) je prodat 2010. za 4,6 miliona dolara kolekcionaru po imenu Harry Yeaggy. Bila su i dva novinarska automobila, koji se ne vide u filmu, jedan je prodat 2006. za 2,09 miliona dolara, a drugi je u Hagu u muzeju Louwman. 

 Priča da je možda poznatiji završio na dnu okeana, meni je nevjerovatna. Negdje je on, u nečijoj garaži, čist i odlično održavan, u to sam siguran!

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details