Tesla Model S sa skoro 2 miliona pređenih kilometara

Ono št vas sve sigurno zanima jeste: Koliko je to desetina puta mijenjao baterije. Odgovor se neće svidjeti onim akoji mrze automobile na baterije, a odgovor je: tri puta (3). 

Ovo je Model S, vlasnik je Hansjörg von Gemmingen-Hornberg, verzija je S P85, i za prelazak dva miliona mijenjao je 13 elektromotora, tačnije 13 puta elektromotor. To je previše, ali uzmite da ovi elektromotori u to vrijeme nisu pravljeni kao danas. Čovjek obično vozi, tako on kaže, 100 km/h, tamo gdje to propisi dozvoljavaju, bateriju je održavao na 15 do 70 posto napunjenosti (o tome sam ovdje trubio najmanje dva puta u člancima), a degradacija baterije je osam posto nakon 150000 pređenih kilometara. Još uvijek dovoljno za prelazak 400 kilometara. Automobil je kupio 2014. godine sa 30000 pređenih kilometara. 

Pomenuti gospodin posjeduje i Tesla Roadster sa 735000 kilometara na satu. Ja ne zna, šta čovjek radi, ali izgleda da njega njegova kuća ne gleda! Meni je trebalo 24 godine za prvi milion pređenih kilometara. 

Sami donesite zaključak. Motori su sigurno kvalitetniji, jer se sada namjenski prave za automobile. Meni je fascinantno da ne spominje da je ikada mijenjao kontroler elektromotora!!

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details