Osvježenje u BiH: Mitsubishi Outlander PHEV

Kolega sa www.turboportal.ba je predstavljao i automotosvijet na bh premijeri punjivog hibrida Mitsubishi Outlander PHEV, jednog od najboljih u svojem segmentu na planeti, pa evo njegov članak u nastavku:

Odnedavno je ugledni japanski brend Mitsubishi prisutan na tržištu BiH podsredstvom firme SLT d.o.o. sa sjedištem u Zenici i poslovnicom u Sarajevu. Olimpijski dragulj, planina Trebević je bio domaćin promocije novog hibridnog Outlandera PHEV koji donosi brojne novosti u SUV segment.

Istina, svjedoci smo brojnih hibridnih verzija na tržištu, ali Outlander PHEV donosi nešto sasvim novo. Za početak, to je jedan istinski električni SUV koji za pogon koristi isključivo elektro motore. Obzirom da u imenu nosi dodatak "PHEV", drugi sekundarni SUS motor zapremine je 2,4 litra (prije je bio 2.0 litarski motor) te sada ima snagu od 99kW (prethodnik 89 kW). Služi isključivo kao generator za dopunjavanje baterija te dodatnu snagu kada je to zaista potrebno u vožnji. U odnosu na prethodnika promijenjen je zadnji elektro motor i sada daje 70 kW maksimalne snage dok je prednji ostao isti sa 60 kW. Kada se tome doda snaga atmosferskog benzinca u zbiru se može pohvaliti sa 175 kW odnosno 238 KS maksimalne snage!!

Na samo električni pogon može preći maksimalno 52 km u idealnim uslovima vožnje. Također, ovaj SUV se može puniti i na NNV kućnoj utičnici pa samo punjenje traje 5h dok na brzoj punionici čitav proces traje najviše 30 min. Baterije se također mogu puniti u vožnji putem regenerativnog kočenja. Mi smo na testu dionicu od cca. 60 km prešli sa prosječnom potrošnjom od 1.5 l/100 km.

Imamo nekoliko režima rada samog hibridnog sistema koji donosi i dva nova, "Sport mode" te "Snow mode". Sport režim rada nudi brži odziv papučice gasa, nešto 'tvrđi' upravljač te maksimalnu snagu sistema koja je uvijek na raspolaganju. Sa suprotne strane je tzv. "Snow mode" režim rada namijenjen zimskim uslovima vožnje za maksimalnu trakciju i iskoristivost novog S-AWC (Super All-Wheel Control) pogona na sve točkove. O čemu se zapravo ovdje radi?? Zbog same koncepcije rada PHEV hibridnog sistema gdje su za pogon namijenjeni isključivo elektro motori nemamo 'klasičnog' mjenjača, ustvari nemamo ga nikako!! Nemamo ni reduktora, kardanskog vratila, diferencijala ... Imamo po jedan elektro motor na svakoj osovini, a napredni software uz pomoć ASC-a simulira rad pogona na sva četiri točka prilagođen za svaku moguću situaciju. ..... (ZA OSTATAK ČLANKA KLIKNUTI OVDJE)

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward