Mercedes, kako bacati pare u vjetar

Ovo je jedan klasičan primjer slatke priče kojoj će povjerovati oni koji ne poznaju osnovne činjenice kada ...

...su u pitanju tzv. obnovljivi izvori električne energije. Pogledajte prvu ilustraciju. Mali vjetroagregat na kući koja pripada arhitekturi koju vidimo samo na internet stranicama, i sve djeluje kao idila, savšeno uređen energetski svijet. Vjetroagregat se okreće, proizvodi električnu energiju kojom dopunjavamo baterije automobila, i ujutro džaba na posao. E nije to baš tako, evo i zašto!  

Ako odemo na službenu stranicu regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji (kliknuti ovdje) vidjet ćete da su otkupne cijene za električnu energiju iz obnovljivih izvora veće u odnosu na električnu energiju iz niskonaposnke distributivne mreže. Konkretno za vjetroelektrane to izgleda ovako:

Ovo konkretno znači, da će Elektroprivrede otkupiti proizvdenu električnu energiju iz vjetroelektrane 25 posto skuplje nego je ona koju mi plaćamo iz NND mreže (koeficijent C u tabeli). E sada, ukoliko iz naše vjetroelektrane punimo baterije našeg automobila to će nas koštati 25 posto više nego da tu struju isporučimo elektroprivredama, a iz kućne utičnice punimo naš električni automobil. 

Još su ekstremnije stvari, u finansijskom smislu, ukoliko se radi o solarnim pločama koje služe za generisanje usmjerenog kretanja elektrona ili kako se danas zovu solarne fotonaponske elektrane. Evo tabela koja se odnosi na električnu energiju dobijenu na ovaj način (obratite pažnju na koeficijent C):


Eto, mislim da je sada jasnije šta je isplativije.

Ima tu još glupih ideja, poput one da se bok automobila može iskoristiti za publikovanje oglasa preko ekrana koji je savitljiv i ugrađen u bok automobila. Mislim ko bi obraćao pažnju na takvo šta? Pa onda, u Mercedesu kažu da bi se automobil mogao koristiti kao izvor toplote za grijanje kuće umjesto odvojenog sistema za grijanje. Ovu glupost riječima ne mogu opisati. Ovo opisuju ovako, interpretiramo, da je emisija toplote iz hladnjaka automobila takva da može grijati 280 kvadrata stambenog prostora.

Sve se ovo obogati šarenim slikicama, i ljudi vjeruju. Stvarno mi nije jasno kako neko može sve ove nebuloze uzeti tek tako zdravo za gotovo!! 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details