Inovativni mjenjač star 57 godina!? (ASG - Volkswagen)

Mediji danas objavljuju saopštenje da je model Up! u Bosni i Hercegovini dostupan sa ASG mjenjačem. Navodi se i ono iz službenog saopštenja, a to su, pa slobodno ću reći nebuloze o tome kako je postignut napredak jer ASG automatski mjenjač nema položaj "P"

za parking, jer su eto oni postigli to da se ta pozicija izbaci. Šta je istina? Ma nisu oni ništa postiglu, uzeli su manuelni pet-brzinski mjenjač koji je sa motorom spojen (mislim ne vezu prenosa snage) preko kvačila koje je analogno onima koje vidite u automobilima sa ručnim mjenjačima, dakle nema dvostrukog kvačila, a pogotovo hidraulične spojnice (Amerikanci je nakaradno zovu konverter momenta). U stvari nedostatak hidrauličke spojnice ili dvostrukog kvačila je jeftinije od održavanja, uslovno, konvencionalnog kvačila koje opet ima taj sklop koji uključuje "lamelu" koja je potrošni dio. 

U čemu je fazon?

Fazon je u aktuatoru koji dobija signal od elektronike da treba promijeniti stepen prenosa, zauzeti R ili NEUTRAL i umjesto ruke, taj aktuator doslovno to radi. Razdvoji vezu mjenjača i motora (analogno pritisku na pedalu kvačila), a onda drugi aktuator zamijeni našu ruku i izvriši pomjeranje elemenata u mjenjaču da zauzmu potrebni položaj ili stepen prenosa. I to je to. Novost je sam software koji u odnosu nekoliko parametara određuje koji je najpoželjniji stepen u datom momentu. Taj softwer radi po algoritmu koji je sposoban razviti svako poznavalac problematike i osnova programiranja za par sati. 

Znate li ko je prvi primijenio ovaj način promjene brzina ili zauzimanja N ili R položaja? Ljubitelji automobila će sada biti možda pomalo i škoirani. Ovo rješenje, naravno bez softwera koje je u to vrijeme bilo nekoguće napraviti ili moguće ali preskupo, primijenio je Citroën davne 1955. godine! Model na kojem su ovo primijenili je DC. Umjesto softwarea i elektronike imali su senzor koji je u odnosu na brzinu automobila davao naredbu hidrauličkim servouređajima da promijene stepen prenosa. A znate gdje je bila ručica za upravljanje ovim čime se Volkswagen hvali evo 57 godina poslije? Iza volana. Ne podsjeća li vas ovo na nešto? Sigurni smo da oba automobilska medija koja slovenački Citroën poznaje u Bosni i Hercegovini, i praktično su jedini sa kojima imaju saradnju ne zna ove činjenice, i da će ovu domišljatost pripisati Volkswagenu. Čak je u nekim dijelovima planete ovaj automatik bio poznat kao CITRO-MATIC.
Kasnije, mislim u 70-im, Citroën je počeo koristiti elektriku i hidrodinamičke spojnice. No to nije zanimljivo za ovaj članak. 

Ima tu još primjera. Sjećate se izraza ''robotizirani mjenjac''? Ili da odemo opet 50-ak godina unazad. Renault 8 je sa Jaeger mjenjačem imao električno mijenjanje brzina sa feromagnetskom spojnicom? Ovo ne znaju ni favoriti agencije 2AM Draftcab koja predstavlja Renault na osnovu samo njima znanih kriterija.

Čak je i NSU (sjećate se ''Princa''?) imao svoju verziju kao Citroen s tim da je imao električni prekidač na ručici mjenjača koji je aktivirao kvačilo.

A zašto nema položaj P (PARKING)? Pa kako će imati, ima li vaš ručni mjenjač položaj P? Nema, jasno da nema, pa zato nema ni ovaj u Volkswagenovom UP! modelu i to nije nešto što su oni uspjeli. To je isto kao da izađete vani na 40 stepeni nigdje oblaka, i hvalite se kako vas kiša nije skvasila. A marketing odjel ASA Auta ovako počinje jednu rečenicu u saopštenju "Inovativni sekvencijalni ručni mjenjač ....". E molim vas lijepo, ŠTA JE OVDJE INOVATIVNO???

N. GREBOVIĆ, dipl.ing.maš.

Keywords: Volkswagen, citroen, Citroën, citromatic, citro-matic, up!, up, mjenjač, automatik, asg, automatski mjenjac, bih, asa

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward