Problem MQB Volkswagen platforme

Ovo će vjerujem biti najkraći tekst koji ćemo ikada objaviti u rubrici TEHNIKA. Radi se o Volkswagenovoj MQB platformi, koju su velikodušno ponudili drugima da kupuju za svoje automobile. Ima pozadina svega toga. Pogledajte sliku platforme. Tamo gdje piše variable, ta dimenzija se može mijenjati u zavisnosti od klase automobila - vozila. No nekako nezapaženo prođe udaljenost od ose prednjih točkova do ...

položaja, uslovno, pedala. Ta udaljenost je nepromjenjiva, što znači da će i najmanji i najveći automobili nasađeni na ovu platformu imati ovu udaljenost istu. I Passat ili Audi A6 i Polo, a možda bude radikalnijih slučajeva. Naše mišljenje? Promašaj! Nevažna je dakle fizika, raspored masa, inercija, automobil se ne pravi da bude što bolji na cesti ..... Mislimo da je ova činjenica sasvim dovoljna da se MQB platforma nazove nikakvim inžinjersko-konstruktivnim rješenjem ako će je koristiti za sve automobile kakos u najavili. Tek će smanjiti troškove razvoja automobila, i proizvodnje od čega će profitirati jedino Volkswagen koncern.

Ah, da, naći ćete kod nekih domaćih magazina toliko demagogije o ovome da ispadne da je ovo najbolje rješenje na svijetu. No kada ekonomista ili pravnik piše o konstruktivnim rješenjima i tehnološkim postupcima obrade, šta očekivati? Da taj neko dobije dio marketing kolača Volkswagena, kao da su automobili jedino što se može reklamirati u automobilskim magazinima. 

Finansijske efekte od MQB platforme smo opisali ovdje:


http://www.automotosvijet.com/...volkswagen-ustede-finansije

 


A evo šta Harry Metcalfe misli o platformi: kliknuti ovdje

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward