BMW TwinPower turbo

Imali smo nekoliko e-mail poruka sa pitanjima je li se kod nekih motora radi o dva turba ili duplim turbom i ima li razlike, koje su, šta je to sekvencijalni turbo sistem, itd, itd. Da ovako javno riješimo bar jednu dilemu, a to je TwinPower kod BMW-a. Kao kapućino, dva-u-jednom, tako BMW opisuje ovaj svoj turbopunjač. Mislim da je ovo najjednostavnija ilustracija koja donekle opisuje princip rada ovog punjača. Ali pođimo redom, sa tim otkud upotreba ovih tehnologija.

Američki plan za dominacijom energetskim resursima podrazumijeva i ratove van SAD-a, a to znači "ono što želimo bit će naše" sistem. Na raspolaganju im stoji savjet bezbjednosti UN-a, koji među stalnim članicama nema jednu Indiju (1.000.000.000 stanovnika i nuklearno oružje), predstavnika zemalja sa muslimanskim stanovništvom od kojih najmanje jedna ima nuklearno oružje (1.500.000.000 ljudi, plus Pakistan ima nuklearke). Dakle u startu je 1/3 ljudi planete bez prava Veta. Sa druge strane tu je kolonizatorksa Velika Britanija sa pravom veta, bruka od Francuske koju je Hitler pregazio za 2-3 dana u drugom svjetskom ratu sa pravom Veta. Zašto ovo pišemo? Pogledajte Libiju. Iznad BiH je bila zona zabrane letova baš kao i iznad Libije, pa francuskim Mirage lovcima-bombraderima i američkim play-station ratnicima nije palo napamet da unište svako oružje na zemlji koje puca na civile. U Libiji je to bio izgovor za uništenje svega što je imao pukovnik Gadafi. Zašto? Prvi razlog su prispjele rate za otplatu 3.000 milijardi dolara kredita Libiji od strane zapadnih zemalja, a drugo - libijska nafta. Rat smanjuje isporuke nafte, cijena nafte skače što znači skuplje gorivo i PAD PRODAJE automobila sa velikolitražnim motorima.

U fazi smo kada Amerikanci vrše kompletne pripreme da bombarduju Iranska postrojenja za razvoj nuklearnog goriva. Scenario je crn .... najviše za SAD, jer nije nemoguć scenario u kojem to vodi SAD u, nasmijat ćete se, građanski rat! Pitate se kako? Američki dolar je ovisnik, najgori ovisnik na planeti - o nafti! SAD je ovisnik, najveći na planeti - o nafti. SAD bi se ekonomski urušila kada bi plaćali naše cijene goriva. Napad na Iran, smanjuje za najmanje 1/3 isporuke nafte u SAD. Plus, nafta iz Irana se neće isporučivati što će dodatno povećati cijenu na svjetskom tržištu. Ne, neće ona biti 200 dolara za barel, bit će 400 ili više. Kako? Pa niko ne uzima u obzir da će u sukob biti uveden i američki saveznici Saudijska Arabija, UAE, Bahrein. SAD neć moći računati na njihovu naftu. Irak je većinom šiitski, dakle ni tu neće biti baš veselo. Ovo će urušiti američki dolar posebno, a posebno američku ekonomiju. Amerikancima je najvažnija od svih sloboda, sloboda kupovine oružja. Puni su ga k'o šipak bobica. Ankete pokazuju da ga kupuju u slučaju da budu imali nešto protiv svoje Vlade, a ako ne budu mogli sipati gorivo, kupiti mlijeko, imat će i te kako. dalje sami pretpostavite. Ah da, Kina kupuje iransku naftu, a iran rusko oružje, dakle Kini ne bi odgovarao napad na Iran, a Rusiji bi, ali ako bi rat potrajao, da unovče onu skalameriju od raketa što je ostala od moćnog SSSR-a.
Šta mislite kako bi se prodavali automobili sa relativno velikom potrošnjom u toj situaciji? Još gore nego danas. Mislite li da bi u slučaju takvih cijena nafte iko kupovao automobile sa motorima od 2 i više litara?? ma ne bi ni one sa 1,4 litarskim motorima!!

Stoga su svi oni počeli da smanjuju radnu zapreminu, da smanjuju potrošnju, a iskoristili su najnovije tehnologije da se to na snazi ne osjeti. I dovoljno je da ti motori pređu 200-ak hiljada, da posluže prvog ili prva dva vlasnika. Za ostalo ... možda mogu 1.000.000 ali to ne znam, trebalo bi imati uvid u postupke tehnoloških procesa termičke obrade dijelova izloženih habanju, a onda bismo to mogli sa velikom preciznošću procijeniti.

Eto otud sve današnje tehnologije koje daju benzincima najveći obrtni moment ispod 2.000 obrtaja, i turbopunjača koji stvaraju veći pritisak od atmosferskog. 

 

Jedan od tih modernih uređaja je i ovaj "dva-u-jednom turbopunjač". Zašto ovo umjesto dva odvojena turbopunjača? Dva su razloga, jednostavnije je i jeftinije. Ne treba nikakav više razlog da se ovom rješenju da prednost. BMW-ov četverocilindraš sa TwinPower tehnologijom oslobađa najveću snagu kao šestcilindrični motor, ali ima potrošnju manju za 15-ak posto. Za one koji ne znaju, turbopunjač sabija zrak, hm, sabija, s obzirom na pritiske malo gruba riječ, no bitno je shvatiti poentu - dakle sabija zrak u usisnu granu (kod TwinPower usisna grana je zajednička za sve cilindre). A ako sabija zrak, onda ga stane više u cilindre nego je to u slučaju atmosferskog motora kada klipovi uvlače zrak u cilindre u taktu usisavanja. Na ovaj način se i taj otpor smanjuje, što je još jedna dodatna korist od turbopunjača. A ako stane više zraka, stane i više kisika koji je sastavni dio zraka, a ako je više kisika, onda se može kvalitetnije sagorjeti gorivo, sve dok je odnos gorivo zrak u nekim granicama mogućeg (nije dobra ni previše bogati niti siromašna smješa gorivom, neće se zapaliti). Može se ubrzigati i nešto više goriva, ako je više kisika i dobiti veća snaga, ali je ta količina još uvijek manja nego kod motora veće zapremine, gdje su i otpori veći.

Ovakvi turbopunjači, u stvari turbine turbopunjača se vrte i do 150.000 obrtaja u minuti (2.500 obrtaja u sekundi), a pokreću ih ispušni plinovi koji onagi zagrijani (pod pritiskom) napuštaju cilindar u taktu ispuha. Oni okreću - pogone jedan dio turbine, baš kao što para okreće turbine generatora u termoelektranama, a na drugom kraju osovine na kojoj je pogonski dio je gonjeni dio turbine. Gonjeni dio u ovom slučaju ima krilca koja su u stvari kompresor, i zahvataju zrak te ga pod nekim pritiskom upuhuju u usisnu granu (u ovom slučaju do 1,5 bar).
Vratimo se pogonskom djelu. Pogledajte sliku. Ispih dolazi iz jednog para cilindara kroz jednu granu, a iz drugog kroz drugu granu i praktično kroz dva odvojena kanal pkreće pogonski dio. Ovako je koeficijent iskorištenja ovih gasova u turbopunjaču veći, a samim tim imamo bolje sabijanje zraka na kompresorskom dijelu. Ispušni gasovi nakon izlaska iz turba idu dalje ka katalitičkom konvertoru gdje ... to je već neka druga priča. 

Ovako se snaga motora povećava za 30 posto u odnosu na atmosferski, a kod BMW-a je ovaj rezultat kod motora zapremine 2,0 litra: najveća snaga 245 konja, najveći moment 350 Nm pri svega 1.250 obrtaja radilice motora!!! Uporedite moment sa Nissanovim V6 iz modela 370Z, koji je skoro duplo veći zapreminom! Prosječna potrošnja 6,53 litra na 100 km (propisane norme, ne odgovara stvarnosti ali je dobro za poređenje sa drugima).Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


KOPIRANJE ILI PREUZIMANJE DIJELA ILI KOMPLETNOG SADRŽAJA JE DOPUŠTENO SAMO UZ PISMENO ODOBRENJE AUTOMOTOSVIJET MAGAZINA. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details