Koktel za sigurnost na putu

U današnje vrijeme mnogo je više automobila na cestama nego je to bio slučaj prije naprimjer dvije decenije. Problemi koji su posljedica ove situacije su najrazličitiji mogući. Gužve su jedan od njih. U takvim gužvama ljudi počinju da gube nerve, pomislite samo na vožnju za kamionom koji iza sebe ima 100 automobila, vozi po M-17, ide 40 do 50 km/h i neće da se skloni da propusti gužvu. Za to vrijeme policajci skriveni u grmlju uredno paze da neko od iznerviranih vozača ne bi pokušao preticanje, umjesto da zalijepe vozaču kaznu od 500KM, firmi za koju vozi 500KM. Jedini način za opamećivanje. Ne, vrijedniji je jedan provokator, koji misli da ima sva ovozemaljska prava za maltretiranje na putevima samo zato jer je on poBogu profesionalni vozač. Kao da iza njega voze budale. Policiji ne pada napamet da skonta ko tu u stvari plaća više poreza državi, jedan vozač poluispravnog kamiona, ili 100 vozača sa suvozačima u vozilima iza. Ko plaća veće putarine, jedan poluispravni kamion ili na desetine vozača u svojim automobilima iza koji se guše u čađi i dimu kamiondžije. Uostalom Policija misli da novac za njihove plaće ne dolazi iz poreza koje mi plaćamo, nego eto “odnekud”.

Kamiončina koji je uredno vukao kolonu od Konjica do Jablanice

Ko ne bi bio iznerviran kada mora pratiti takvu kamiončinu 40-ak kilometara. Sličnu situaciju ćete naći i u naseljima i gradovima, gdje imate primjere da se vozilo uključuje na neki M put kojim se vi krećete. Mislite da će vas pustiti da prođete, opustite se, no budala bez obzira što vidi automobil uključuje se na put primoravaju vaš mozak na totalno pregrijavanje. Jer mozak prvo treba da potvrdi da se to desilo, a nije to lagano vjerujte, jer mozak ne očekuje takvo što. Mozak je milenijumima naučio da se svi bore za opstanak, tako da je samoubilački potez budaletine koja se uključuje tik ispred vas potpuno zbunjujući. No nekako se takav potez prihvati i reaguje šaljući impusl stopalu da pritisne kočnicu, a organima govora da izbace na desetine opravdanih psovki budali ispred. Kako li je lijepo imati američkog vojnog HMMWija, pa jednostavno ignorisati nalog za pritisak kočnice .......

Današnji napori tokom vožnje su puno veći nego prije. Podizanje koncetracije na veći nivo uzrokuje umor, a umor izaziva i pospanost. Prema američkoj NHTSA samo u SAD-u se godišnje oko 100.000 nesreća dogodi upravo radi pospanosti vozača. Posljedice: 1.500 mrtvih i 70.000 povrijeđenih. Stravično! U Evropi je slično, pa se pretpostavlja da je oko 25 posto svih nesreća urokovano pospanošću vozača. Oko 70 posto od svih nesreća uzrokovanih pospanošću se dešava na putevima van naselja gdje je ograničenje brzine između 70 i 110km/h. 


U Volvu su svjesni da treba automobile snabdjeti i dodatnim mehanizmima koji povećavaju sigurnost. Kako aktivnu tako i pasivnu. Ide se do te mjere da današnji sistemi već aktiviraju kočnice i bez direktnog naloga vozača, kako bi izbjegli potencijalno opasnu situaciju. Volvo je razvio sistem kojeg je nazvao Driver Alert Control koji prepoznaje ponašanje vozila ukoliko je vozač postao pospan i upozorava vozača. U prevodu Driver Alert Control znači Kontrola upozoravanja vozača. Osnovna ulazna informacija za ovaj sistem su linije na traci kojom se kreće vozilo. Senzori prate linije, tačnije ponašanje vozila na svojoj traci puta, i zahvaljujući predefinisanom algoritmu pomognutim matematičkim kalkulacijama sistem ocjenjuje da li je vozač pospan ili ne te ga upozorava. Ispostavilo se da je sistem jako koristan na putevima koji su monotoni i dosadni gdje koncetracija vozača pada sama po sebi, a mozak prelazi nakon umora u stanje opuštenosti i pospanosti.


Odvlačenje pažnje je drugi razlog koji uzrokuje ogroman broj nesreća. Prema NHTSA čak 40 posto nesreća nastane radi odvlačenja pažnje. I ovdje Volvo ima rješenje, te ne napravio sistem nazvan Lane Departure Warning ili u prevodu nešto kao Upozorenje na odstupanje od putanje kretanja. Ulazne informacije za ovakav sistem dolaze preko kamera ugrađenih na prednje vjetrobransko staklo u gornjem centralnom dijelu. Baš na mjestu iza unutrašnjeg retrovizora posmatrajući sa vozačevog mjesta. Ukoliko se vozilo nađe van linije koja ograničava put, sistem za upozoravanje se uključuje i alarmira vozača.

Još je jedan sistem koji pomaže u izbjegavanju nesreća, a zove se Collision Avoidance By Auto Steering, što bi u prevodu značilo otprilike, Izbjegavanje nesreće automatskim upravljanjem. Kod ovog sistema koriste se i kamere koje se goriste kod prethodnog sistema i radari. Ovaj sistem prati stanje na putu u traci kojom se kreće voz.... Volvo. Ukoliko sistem registruje da se vozilo kreće van svoje trake, dešava se da sistem reaguje na način da zakrene volan kako bi se vozilo vratilo na svoju traku. Ovo se dešava tek nakon što vozač ne reaguje na upozorenje sistema.

Inače frontalni sudari su u Njemačkoj zastupljeni sa 5 posto u svim nesrećama, ali zato sa 20 posto u svim nesrećama sa fatalnim posljedicama. Ovo ih karakteriše kao vrlo opasne.


Sudari gdje je jedno od vozila udareno u zadnji kraj u SAD-u uzimaju 29 posto od svih nesreća. U pola od svih nesreća uzrok je zakašnjelo ili nikakvo kočenje vozila koje je udarilo vozilo ispred sebe. Ovakve nesreće su najmanje fatalne, no priroda povreda je takva da se većina odnosi na vrat i da ostaju cijeli život. Dakle nekakav vid trajnog invaliditeta. Zanimljivo je i da se ovakve nesreće dešavaju pri malim brzinama. Relativno malim brzinama. I sa ovakvim nesrećama se Volvo pozabavio, pa je razvio sistem koji je nazvao City Safety ili u prevodu Sigurnost u gradu. Sistem je aktivan do brzine 30km/h. Ovaj sistem je standardan u modelu XC60, a funkcioniše na način da ukoliko otkrije mogućnost udara u prepreku ispred (vozilo), aktivira kočnice i usporava ili zaustavlja vozilo. Istovremeno pali stop svjetla pozadi, i oduzima gas.

Sistem prati brzinu vozila u koje je ugrađen, i zahvaljujući radaru prati stanje ispred vozila. Ukoliko matematičke kalkulacije koje se izvode ud jeliću sekunde rezultiraju time da će doći do kontakta, odmah se aktiviraju kočnice silom koja je takođe izračunata od elektronske upravljačke jedinice. Ne znači da će vozilo odmah biti zaustavljeno.

Ovo je šta Volvo ima, ugrađuje ili će ugrađivati u svoje modele. No to nije sve. U Volvu se bave još jednim tipom nesreća koji je najkarakterističniji za zemlju izlazećeg Sunca. Pješasi nekada pređu sa trotoara na ulicu iznenada, misleći da ih svi vide. No u SAD-u u 11 posto nesreća upravo su pješaci razlog. U Japanu čak 30 posto nesreća otpada na ove slučajeve. Nije teško objasniti, zamislite samo Tokio koji sa širom okolinom ima preko 35 miliona stanovnika. Pa hajde vozi! Volvo radi na algoritmu koji bi prepoznavao ovakve pješačke ispade, koji bi koristio kameru i radar kako bi dobijao ulazne informcije i upozorio vozača da reaguje. Ako registruje da nema reakcije vozača automatski bi zaustavljao vozilo. No ovo je malo teže s obzirom da mora posmatrati na desetine, ili stotine pješaka pored, izvoditi milione matematičkih kalkulacija u sekundi kako bi rezultati bili prihvatljivi. Ne sumnjamo da će uspjeti, evo mi predviđamo za 2011. ili 2012. predstavljanje ovog sistema. Haj da pogađamo i ime Pedestrian safety - sigurnost pješaka.

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Tekst niti dio teksta ne smije se kopirati bez dopuštenja magazina.
Isključiva prava na članak ima AutoMotoSvijet

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward