Eyesight (Subaru)

Prvo smo najavili Volvoov sistem za prepoznavanje pješaka i eventalnih namjera prilaska na put kretanja kojim se automobil kreće. Volvo nije sam u tome. Subaru, toliko slabo prisutan na BH putevima (nažalost), je prije par dana predstavio svoj novi EyeSight sistem. Za svoj radi koristi dvije kamere, smještene sa...

... dvije strane unutražnjeg retrovizora.

Zašto dvije kamere?
Zašto u stvari čovjek, i ne samo čovjek, ima dva oka?

Zato da može poslati dovoljnu količinu informacija mozgu, sa dvije različite tačke u prostoru, koji onda stvara trodimenzionalnu sliku. Jednostavan eksperiment, poklopite jedno oko i pokušajte prstom"iz prve" procijeniti i dohvatiti neki predmet. Ne može, i to zato što mozak ne može procijeniti udaljenost od predmeta na osnovu informacije koju prima od samo jednog oka.

Kada sistem detektira pješaka ili drugi objekat koji se kreće ispred vozila, upozorava vozača (zvučni i svjetlosni signal). Ukoliko vozač ništa ne preduzme, sistem sam djeluje na kočnice i zaustavlja automobil. Volvoov sistem je prilikom testiranja pred desetinama novinara obrukao sam sebe (vidi video ovdje), pa iščekujemo da vidimo kako će Subaruov reagovati.


U slučaju približavanja objektu, brzinom koja se razlikuje od brzine kretanja vozila/objekta ispred manja od 30km/h, a vozač ne reaguje na upozorenje sistema, sistem će sam usporiti automobil ili ga potpuno zaustaviti, kako bi spriječio sudar.
Ako je razlika brzina veća od 30km/h sistem će smanjiti brzinu kako bi smanjio posljedice sudara!

Automobil sa ovim sistemom moći imati i prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control), a ovo znači da će automobil imati kretanje nekom određenom brzinom sa uključenim tempomatom, no ako se sustigne sporije vozilo, sistem će prilagoditi brzinu kretanja vozila kojim upravlja, kako ne bi došlo do sudara! Ako se vozilo ispred zaustavi sistem će zaustaviti vozilo pa čak i pokrenuti ako vozilo ispred nastavi kretanje.

U prodaju od maja, doduše samo u Japanu!

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward