Toyota - pedala gasa

Zadnjih nekoliko dana automobilski mediji širom svijeta pišu o grešci kod pedale gasa Toyote koja se zaglavi, vozilo počne neželjeno da ubrzava i dovede živote svih putnika u opasnost! Obradili smo jednu analizu radi čega se ovo dešava, donosimo objašnjenje.

Prvo da objasnimo princip rada kod pedale gasa koje upotrebljava Toyota. Nema mehaničke veze, postoji senzor koji se sastoji od magneta i senzora položaja magneta. Pritiskom na papučicu gasa magnet se pomjera, a pomjeranjem magneta senzor bilježi pomjeranje magnetnog polja i informaciju preko žice prosljeđuje elektronskoj jedinici za upravljanje motorom. Otpuštanjem pedale opruga je vraća u početni položaj.


Zašto se dešava ono o čemu bruje svi mediji po svijetu?

Papučica gasa je oslonjena jednom osovinicom na jedan prsten (vidi sliku) koji bi mogao biti, sudeći po boji od mesinga ili bakra. Ako je on od ovih materijala to bi bio krajni bezobrazluk jer su oni skloni habanju i deformisanju. Pretpostavlja se da se prsten - ležaj na koji se oslanja osovinica papučice gasa vremenom potroši i deformiše (pohaba). Usljed toga dolazi do nepravilnog oslanjanja jer se uzdužna osa noseće osovine pomjerila i papučica gasa ostane zaglavljena. Automobil počne da ubrzava, a u kombinaciji sa eventualnom panikom vozača moguće su i tragične posljedice!

Zaista je nevjervatno da se ovo dešava. Evo i zašto! Ako su prilikom razvoja vozila u Toyoti prelazili stotine hiljada kilometara na testnim vožnjama, nemoguće je bilo ne primijetiti ovaj problem! Postavlja se pitanje da li su automobili uopće i tetsirani na ovakav način prije nego su ponuđeni kupcima!?
Ili su u stvari kupci pokusni zečevi! Ako je istina ovo drugo, onda će ovaj eksperiment koštati Toyotu onoliko koliko nije mogla ni sanjati!

Je li moguće i da je ovako loša kontrola kvaliteta komponenata koje dostavljaju partneri Toyote? Kakve su komponente koje nisu u stalnoj upotrebi kao što je papučica gasa? Možda je sve OK, no poslije ovoga imamo pravo da sumnjamo!

Jadno je da postoje i mediji koji su na strani krivca, dodvoravajući mu se, što je izgleda moguće samo na ovim prostorima. Čak se čak i sam CEO Toyote, gospodin Akio Toyoda izvinuo za sve što se dešava sa Toyotinim pedalama za gas (prvo zaglavljivanje za podne prostirače, pa zaglavljivanje i kada nikako nema podnih prostirača)! I Toyotine službene web stranice pune saopštenja gdje u stvari priznaju krivicu što je zaista fer!

Savjet je da se u slučaju dešavanja zaglavljivanja sa obje noge pritisne papučica kočnice (kod automatske transmisije) dok se ne zaustavi automobil ali i motor. Kod ručnog mjenjača, dovoljno je pritisnuti kvačilo,mjenjač staviti u položaj "neutralno" i isključiti motor ali tek kada se vozilo zaustavi. Gašenje prije zaustavljanja može uzrokovati teškoće pri kočenju jer servo uređaj koji pomaže kočnicama neće raditi.

Nadajmo se da će posle svega oni u Toyoti naučiti lekciju da su kupci oni od kojih zavisi i Toyotin opstanak, i da se sa njima ne smije igrati, da ne pričamo o njihovim životima!!


Obaveza je prenijeti i službeno Toyotino razmišljanje, kao i obraćanje javnosti. Oni tvrde da se trenje javlja na dijelu gdje se sa zadnje strane pedale dodiruju elementi koji se dodiruju površinama na užlijebljenim stranama.
Jednostavno, nemoguće je da se ovo nije dešavalo na testiranjima vozila pred proizvodnju, ako je ovo uzrok, a iz Toyote tvrde da jest. I ako je uopće bilo testiranja!
Umetanjem čelične pločice sprječava se dodir površina na žljebovima, na način da se razmaknu, te se na taj način izbjegava zaglavljivanje papučice gasa.

Vidjećemo kako će se ova improvizacija pokazati!

 

Bez dopuštenja se može preuzeti bilo koji dio ili cijeli članak!
Kod za ubacivanje video snimka i video snima se nalaze na www.mojvideo.ba u rubrici "AutoMotoSvijet"

 
toyota, greška, opoziv, pedala gasa, pedala akceleratora, kvar na toyoti, greška na toyoti, greška na gasu, žrtve, papučica greška, papučica gasa, papučica akceleratora, toyota akcelerator, toyota greška

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward