Volvo, F-KERS

[VIDEO] Volvo Car Corporation, Volvo Powertrain i SKF imaju namjeru smanjiti potrošnju goriva "hvatajući" energiju kretanja koja bi se procesom kočenja pretvolila u toplotnu i predala okolini. Ništa novo rekli bismo, jer je to nešto što koriste i neki drugi. Ipak ovaj sistem je kontruktivno nešto drugačiji. U stvari dosta dosta drugačiji! Navikli smo da KERS ima i generator, i ...

.. baterije, i elektromotor (obično isti uređaj kao generator), i sve to ima neku dodatnu masu, i ograničen kapacitet baterija, ograničeno oslobađanje energije iz njih, sve to je bio razlog da u Vovu pokušaju razviti potpuno mehanički sistem! Ispored skraćenice KERS su stavili Flywheel što je u prevodu zamajac.

A šta je zamajac? Ništa, obično okrugla ploča veće mase koja treba da svojom masom zahvaljujući inerciji osigura kontinuitet mehaničkog rada. Najobičniji primjer je djelija igračka, ona koja kada se gurne nastavi kretanje još nekoliko metara zahvaljujući malom mehanizmu unutra. Onaj najveći metalni točkić kod tih mehanizama je zamajac.

Zamajac kod SUS motora treba da osigura neprekidno okretanje radilice kada se klipovi nalaze između taktova. Pogotovo ako se radi o dvo ili jednocilindričnim motorima.

A ovdje? Ugrubo to je to, ali filigranski precizno. Reći da postoji zamajac čija vrtnja se mjeri do 60.000 obrtaja u minuti bi prije deset godina značila automatsku suspenziju sa časa mehanike ili progon sa mašinskog fakulteta uz preporuku profesora da se pokuša "na pravu".

Prema riječima odgovornih iz gore nabrojanih kompanija na čelu sa Volvoom, četverocilindrični motori sa ovim sistemom vozaču daju osjećaj kao da vozi šestcilindrični. Ovo jednostavno ne može da ne pobudi zanimanje, a još se tvrdi da je ušteda u gradskom ciklusu čak 20 posto!

Pišemo, a još nismo interpretirali ime samog sistema, jako neozbiljno. Šta ćete, zenijeli se. Dakle ovo je Sistem za regeneraciju energije kretanja sa zamajcem. Ili nepravilno KERS sa zamajcem, nepravilno jer je kombinacija dva jezika.

O kako ozbiljnom projektu se radi neka kaže i podatak da je švedska Vlada finansirala projekat zajmom u iznosu 6,6 miliona krunam a Volvo će na jesen ispitivati sistem u automobilima na cestama.

Sam sistem ili mehanizam, kako hoćete, smješten je na zadnji par točkova. Kod kočenja dolazi do spajanja zamajca koji usporava vozilo i vrti se u prostoru u kojem nema zraka i do 60.000 obrtaja u minuti (1.000 obrtaja u sekundi), a kod ponovljenog davanja gasa, spaja se sa točkovima na način da se akumulirana energija kretanja u zamajcu predaje točkovima preko posebno konstruisanog transmisionog sistema. U isto vrijeme kada se koči, motor se isključuje. Energija u zamajcu se koristi za pokretanje automobila opet i u isto vrijeme se uključuje motor.

Dakle slično kao kod hibridnih automobila, kod pokretanja automobila se koristi pohranjena energija umjesto uštrcavanje dodatne količine goriva u cilindre i tako se štedi gorivo. Snaga koja može biti na raspolaganja automobilu na ovaj način se penje do čak 80KS.

Jasno je da je radi ovolikog broja obrtaja metalni zamajac potpuno nemoguć. Ovaj sa kojim se računa je od kompozitnih materijala na bazi ugljeničnih vlakana, a Volvo je 80-ih godina eksperimentisao sa sistemom koji je imao metalni zamajac. Ovaj od kompozitnih materijala ima masu šest kilograma i 20-ak cm u prečniku.

Možemo samo reći: ODLIČNA zamisao. I nije neizvediva za tržište. Vidjet ćemo.


 


Tekst niti dio teksta ne smije se kopirati bez dopuštenja magazina.
Isključiva prava na članak ima AutoMotoSvijet! Autor Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward