Bežično punjenje baterija

Bežični prenos električne energije? Moguć i te kako! Evo jedne priče kao uvod. Američka ambasada u Moskvi, u vrijeme hladnog rada, bila je u zgradi koju su sovjeti ustupili Amerikancima. Vremenom dešava se to da su Amerikanci nekako skontali da sovjeti znaju šta se priča unutar zgrade, a svaki pokušaj traženja prisluškivača je bio...

...bezuspješan.

Ukinuli su izvore napajanja za sve uređaje i napravili elektrifikaciju po svojem, kako bi prisluškivač ostavili bez struje. Ništa se nije desilo, a rad prisluškivača prevazilazio je sve moguće pretpostavke o trajanju napajanja baterijom, ili su sovjeti posjedovali baterije bazirane na tehnologijama kojih bi se i danas postidjeli. Nisu naravno!

Onda su se zaposleni u ambasadi počeli žaliti na umor, glavobolje što je Amerikancima dalo neki trag o čemu bi se moglo raditi. Uglavnom, nakon jako dugih opsežnih pretraga našli su prisluškivač. Bio je  smješten u američkom grbu na zidu (kip orla) dok je mikrofon bio na mjestu gdje su oči kipa orla.

Pitate se otkud napajanje električnom energijom? Bežičnim putem!!

Pitate se kako??

Iz susjedne zgrade sovjeti su emitirali relativno jak elektromangetni snop, a isti je zavojnicom pretvaran u električnu energiju dovoljnu da odašiljač radi! Taj elektromagnetni talas je bio razlog glavoboljama, neraspoloženju, umoru i svakojakim zdravstvenim problemima koje su zaposleni (čitaj špijuni i agenti) u zgradi ambasade imali.

E sada kada smo se lijepo ogradili i sebi stvorili dobro zaleđe možemo se potpuno posvetiti kritikovanju ideje o bežičnom punjenju automobila na sličan, i da istu nazovemo nasiljem nad zdravljem, pa i ubistvu sa predumišljajem s obzirom i na najgore posljedice koje ovakva tehnologija može izazvati!

Kompanija Delphi je zajedno sa WiTricity kompanijom koja (želi da) se bavi bežičnim prenosom električne energije je nadošla na ideju punjenja baterija električnih vozila bežičnim načinom. Jednostavno, parkiranjem vozila preko određene ploče - rezonator izvora elektromagnetnih talasa, automobil bi se nalazio tačno iznad izvoru tih talasa koji imaju precizno definisane karakteristike (npr relativno mala gustoća). Sa druge strane, na donjem dijelu automobila bi se nalazio rezonator - prijemnik koji bi elektromagnetne talase pretvarao u električnu enegiju i vodio provodnicima u baterije.

Magnetno polje bi bilo dovoljno jako da nije potrebno precizno poravnanje dva rezonatora. Iz WiTricity kompanije tvrde da su su stanju napraviti sisteme za transfer 3,3kWh električne energije ovakvim načinom, koji bi bio pogodan za parkinge, garaže....

Sa druge strane postoje studije o uticaju elektromagnetnih polja koje stvaraju provodnici električne energije na zdravlje ljudi gdje se i male jedinice smatraju izuzetno opasnim po zdravlje, a u SAD-u je jedna studija koja govori o uticaju provodnika visokog napona u blizini škola i bolnica na zdravlje djece u školama i osoblja i bolesnika u bolnicama, proglašena dokumentom značajnim za nacionalni interes i tako postala nedostupna javnosti narednih 50 godina. Najmanje!

Treba li naš komentar?

Zaista nismo protiv tehnologija, ali nam je svakako zdravlje nemjerljivo draže! Ideju bi trebalo zakonom zabraniti naerdnih 100 godina!Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš


Tekst niti dio teksta ne smije se kopirati bez dopuštenja magazina.
Isključiva prava na članak ima AutoMotoSvijet

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details